Gabriele Schor'a göre etkinlik, belli bir konuya odaklandığı için öne çıkıyor.
Sabancı ile Eczacıbaşı'nı kucaklaştıran sergi
İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde izlenen 'Suyun Bir Arada Tuttuğu' sergisinde, 1970'li yıllardan günümüze gelen 39 sanatçının 116 eserine yer veriliyor. Sergi, EnerjiSA'nın katkılarıyla, Eczacıbaşı'nın kurduğu müzede açılmasıyla bir 'ilk'e de yol açmı. görünüyor..
İstanbul Modern Sanat Müzesi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yer alan Verbund Koleksiyonu'nun tarihinde ilk defa Tuna Nehri'nin ötesine geçmesine olanak veriyor. Bu koleksiyonun bir bölümünün yer aldığı 'Suyun Bir Arada Tuttuğu: Verbund Koleksiyonu'ndan Çağdaş Sanat' sergisi 11 Ocak 2009'a kadar izlenebilecek. Sergi, Sabancı ve Eczacıbaşı ailelerini bir araya getirme özelliğine de sahip. Buna göre, Eczacıbaşı ailesinin kurduğu müzede yer alacak serginin ana sponsoru, EnerjiSA kuruluşu. İçeriğiyle son derece öğretici bir tavır güden sergide özellikle feminist avangart eğilimleriyle dikkat çeken çağdaş kadın sanatçıların yanı sıra, kavramsal çağdaş sanatın tarihine mal olmuş 39 imzaya ait toplam 116 parçaya ilk kez yer veriliyor. Küratörlüğünü Verbund Koleksiyonu Şef Küratörü Gabriele Schor ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu'nun üstlendikleri sergi kapsamında, İnci Eviner, Nil Yalter, Ayşe Erkmen ve Zerrin İren Boynudelik gibi kavramsal sanatçı ve akademisyenlerin söyleşileri de yer alacak.
TÜRKİYE'DEN ÜÇ İSİM SERGİDE
Etkinlik kapsamında izlenen özel ve ulusaşırı koleksiyonda, yaşamı ve çalışmalarını Paris'te sürdüren kavramsal sanatçı Nil Yalter, Cengiz Tekin ve Şener Özmen'in yapıtları da izlenime sunuluyor. Yalter'in santralistanbul'daki 'Modern ve Ötesi' sergisinde yer alan ilk video çalışmalarından birinin izlenebildiği sergide, Özmen ve Tekin ise 19. yüzyıl ressamı Gustav Courbet'ye yönelik ironik bir performans videosunu Kürtçe dilde ve İngilizce altyazıyla sunuyorlar. Kendi alanında üç boyutlu bir ansiklopedi etkisi yaratan sergide, çağdaş sanat tarihine imzalarını bırakan Cindy Sherman, Gordon Matta Clark, Jeff Wall, Ernesto Neto, Gilbert&George, Francis Alys, Nan Goldin, Sarah Lucas, Kate Gilmore, Gabriel Orozco, Simon Starling, Loan Nguyen ve Birgit Jürgenssen gibi imzalar öne çıkıyor. Etkinlik kendi içinde 'Performans' ve 'Mekanlar ve Yerler' gibi iki alt bölüme ayrılıyor. Fotoğraf, video, obje ve yerleştirmelerin görülebildiği sergi, özellikle 1970'lerden bu yana öne çıkan pek çok akımı ve daha güncel eğilimleri bir arada gözler önüne seriyor. Sergi küratörlerinden, Sammlung Verbund Şef Küratörü Gabriele Schor, etkinlik hakkındaki düşüncelerini şöyle özetliyor: "Bu sergi ve koleksiyondaki eğilim, birçok sanatçının birer yapıtından ziyade, aynı sanatçının farklı dönemlere odaklanan işlerini bir araya getirmesi bakımından diğerlerinden ayrılıyor. Verbund Koleksiyonu, sanatçı Cindy Sherman'ın ilk dönem işlerine sahip tek kaynak. Sherman, işlerinde kendi kendisini bir tür aktris olarak yeniden sunan bir sanatçı. Özet olarak, kendine has kimliği olan bir koleksiyon oluşturmaya çalıştık. Çünkü ortada bir boşluk var."
FOTOĞRAFLARLA 'İNSAN HALLERİ'
Diğer yandan küratör Engin Özendes yönetimindeki İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Galerisi de, yeni sergisi 'İnsan Halleri'yle izleyiciyi müzede tutmayı sürdürüyor. Sergide Sıtkı Kösemen, Ergün Turan ve Süreyya Yılmaz Dernek'in objektifinden çıkan 52 kareye yer verilmiş. Sergi, dört yıl boyunca İstanbul'un çeşitli semtlerinde 1960 ve 1970'li yıllarda çekilen ve kimi Tük melodramlarındaki gibi, 'İstanbul Hatırası' fotoğraf fon bezlerini andırır görüntülerle hazırlanan gerçek insan portrelerinden oluşmuş.
BİENAL KÜRATÖRÜNDEN VİDEO PROGRAMI
İstanbul Modern Sanat Müzesi, bu iki sergiye ek olarak, 6. Uluslararası İstanbul Bienali'nin küratörlüğünü de üstlenen Paolo Colombo'nun seçtiği ve Zbig Rybczynski, Ali Kazma ve Fikret Atay'ın çalışmalarını kapsayan 'Şehir Yükseliyor' isimli bir programı da sanatseverlere sunuyor. Tel:(0212) 334 73 00
Yayın tarihi: 20 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/20/ct/haber,D88CFDAF27CF48A7B806095522D86B01.html
Tüm hakları saklıdır.