kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazanda sağlıklı beslenmeye dikkat

Giriş Saati : 13.09.2008 13:52
Güncelleme : 13.09.2008 23:09
Yeni Haber
Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Serkan Fındık, Ramazan ayında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Sağlıklı yaşam için sahur yemeği şart" dedi.

Dr. Serkan Fındık, Ramazan'da beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini, iftar ve sahurda yenilen yemekler özenle seçilmesinin sağlık açısında faydalı olacağını belirtti. Oruç tutan herkesin sağlığı açısından mutlaka sahura kalkınması gerektiğini belirten Fındık, "Sahur yapmadan oruç tutmak insanlarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metabolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Aç kalma süresi normalde 12 saat iken sahura kalkılmadığı takdirde 18 saati bulmaktadır. Açlık süresi artığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.

Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Dolayısıyla geç acıkma olur. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalı, karbonhidrat kaynağı olarak ise kepeği alınmamış undan yapılan ekmek, çavdar ekmeği, bulgur öncelikli olarak tercih edilmelidir" dedi.

Fındık, iftar yemeğinde de yavaş yavaş yemek yenmesinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, "İftarda uzun bir açlık sonrasında aynı öğünde neredeyse bütün besin gruplarını bir arada alınca metabolizmaya binen yük artar. İftarda boş mideye birdenbire yüklenmek, çok hızlı yemek, midede ağırlık, bulantı, gaz, yanma ve kabızlık gibi sorunlara yol açar.

İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Mesela su içilip iftar açıldıktan sonra, 1 kepçe çorba ve 1 tabak salata tüketilip, yarım saat geçtikten sonra miktarları ayarlanarak ana yemek yenilmesi metabolizmaya binen yükü azaltacaktır. Tatlının yemekten 1 saat sonra yenilmesi ve de yatmadan en az 1 saat önce de 1-2 porsiyon meyve yenilmesi öğün dağılımının sağlıklı olması açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Ramazan'da dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise su tüketiminin ayarlanması olduğunu söyleyen Dr. Fındık, "Yetişkin bir insanın günde en az 1,5- 2 litre su içmesi gerekir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftarla sahur arası 10-12 su bardağı su içmek doğru olacaktır. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

Çay, kahve gibi kafeinli içecekler vücudumuzdaki suyu kullanırlar. Ramazanda su dengesini koruyabilmek için bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ramazanda vücudun enerji ve besin öğeleri gereksinimleri normal zamandakinden daha farklı değildir. Yani oruç tutulacak diye daha fazla besin tüketilmemelidir. Bir öğünde çok fazla besin tüketimi yapmak ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz" ifadelerine yer verdi.

(İHA)