kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Çağatay Evyapan

e-hortum'la 5 milyar dolar

Önder ŞUŞOĞLU - ANKARA
13.09.2008
ATM sahteciliğiyle 10 ülkede toplam 5 milyar dolarlık vurgun yapan "en önemli 4 hacker"dan biri sayılan ve tüm gizli servislerin aradığı "chaO" lakaplı Çağatay Evyapan, Tuzla'daki villasında yakalandı..
Hacker'ların piri İstanbul'da yakalandı... 10 ülkedeki sahtecilik çetelerine ATM tuş takımı, manyetik hafıza kopyalama haznesi ve POS cihazı yazılımları ihraç ederek 5 milyar dolarlık vurgun yapan, kendisi de 5 yılda 500 milyon dolar kazanan Çağatay Evyapan, macera filmlerini aratmayan bir operasyonla yakalandı.

FBI KİMLİĞİNİ BULAMADI
Amerika'daki kredi kartı kopyalayan çetelerin kullandığı malzemelerin Türkiye'de "chaO" takma isimli bir hacker tarafından gönderildiğini belirleyen Amerikan Federal Araştırma Bürosu FBI, konuyla ilgili bir ekip görevlendirdi. Çağatay Evyapan'ın düzeneklerini sattığı ve sipariş aldığı Darkmarket isimli sitesini hackleyen FBI, buna rağmen 8 aydır bir türlü hacker'in gerçek kimliğini ve adresini belirleyemedi. Bankaların ATM/BTM cihazlarına düzenek yerleştirip, vatandaşların kart bilgileri ile şifrelerini ele geçiren Evyapan'ın yakalanması için İstanbul polisi de harekete geçti. Evyapan'ın yakalanma sürecini başlatan ise bir kereliğine kendi kurallarını çiğnemesi oldu... İz bırakmamak için asla kendi yaptığı ATM düzeneklerini kullanmayan "chaO" , yardımcısı Hakan Özkan'ın ısrarı üzerine, bir kereye mahsus, kendi kurduğu ATM düzeneğini kullandı. Polis de bu sırada, ATM'deki kameralara yansıyan görüntüden Evyapan'ın izini tespit etti ve Tuzla'daki 3 katlı havuzlu villasının yerini belirledi. Polis, teknik ve fiziki takibin sonucunda Tuzla'daki evin yanı sıra Beyoğlu, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy ve Küçükçekmece'de eşzamanlı baskınlar düzenledi. Operasyonda aranan hacker'in yanı sıra yardımcısı ile 5 adamı da yakalandı. Akdeniz Üniversitesi Elektronik Meslek Yüksek Okulu'nu terk eden Evyapan'ın düzenek başına 3 ile 10 bin dolar arasında para aldığı ve son olarak 500 milyon dolarlık sipariş aldığı tespit edildi. Çağatay Evyapan'ın son olarak, kendisini yakalamak için sitesini hackleyen FBI'dan intikam almak amacıyla, Bank Of America'nın bin adet düzeneğini hazırlayıp bu ülkedeki çetelere ücretsiz dağıtmayı planladığı öğrenildi.

FBI'DAN İNTİKAM ALACAKTI
Evyapan'ın böylece bu cihazları banka ATM'lerine yerleştirerek aynı anda en az 500 milyon dolar para çekmeyi ve "Skimming" denilen işlemi gerçekleştirmeyi planladığı ortaya çıktı. Evyapan'ın polise, "Beni 6 ay daha yakalamasaydınız Amerika'ya en az bir kaç milyar dolarlık zarar verecektim" dediği de öğrenildi.
Haberin fotoğrafları