Giriş Saati : 12.09.2008 14:03 Güncelleme : 12.09.2008 20:55
Yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan 2 damla kan, zekâ geriliği hastalığını engelliyor.
Bebeğin doğar doğmaz topuğundan alınan 2 damla kan, onun fenilketonüri olup, olmadığının belirlenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede hastalık erken teşhis ediliyor, yapılan tedaviyle çocuğun zekâ kaybına maruz kalması önleniyor.
Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde fenilketonüriye karşı başlattığı çalışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Planlama Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında bebeklerin yüzde 95'lik gibi önemli bir kısmının topuğundan kan alındı.
Yılda 1.5 milyon bebeğin doğduğu Türkiye'de akraba evliliği gibi nedenlerden dolayı her yıl ortalama 400 bebek çeşitli kalıtımsal hastalıklara yakalanıyor. Bunun önüne geçmek için özellik Doğu - Güneydoğu'da yoğun bir çalışla başlatıldı. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, topuktan kan alma çalışmalarından yüzde 99 başarı elde ettiklerini söyledi.
Fenilketonürinin çocuk doğduktan 24 - 72 saat arasında topuğundan alınan iki damla kan ile teşhis edildiğini ve yurtdışından getirilen özel mamalarla çocukta görülecek zekâ ve bedensel geriliğin önlenebildiğini anlatan Kubat, Güneydoğu'da çok sayıda akraba evliliğinin yapıldığını belirtti.
Kubat, "Fenilketonürinin ortaya çıkmasının bir numaralı nedeni akraba evliliğidir. Erken teşhis yapılamayan durumlarda, tedavi edilmeyen zekâ geriliği hastalığı bebeklerin zekâlarındaki gerileme, 5 ve 6'ncı aylardan sonra belirgin hale geliyor. Akranlarından farklı olarak, oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamayan bebeklerin tedavisi erken teşhisle mümkün." diye konuştu.
Diyarbakır'da 2008 yılının ilk 6 ayında 18 bin 784 bebekten topuk kanı alındığını belirten Kubat, hedeflerinin bu sayıyı 25 binlere çıkararak yüzde 100 başarı elde etmek olduğunu vurguladı.
Kubat şunları söyledi: "Topuktan alınan bir damla kan ile çocuğun bir ömür boyu zekâ özürlü olması engellenir. Bu amaçla da, doğumdan en az 3 gün sonra sağlık ocaklarında topuktan alınacak kan örneğinin değerlendirilmesi sonucunda teşhis konulan hastalar özel mamalarla beslenerek çocukların hasta olması önlenmekte. Unutmayalım ki, topuktan alınan birkaç damla kan ile çocuklarımızın zekâ geriliğini önleyebiliriz."