Ağır işlerde çalışanlara ''pekmez yiyin'' önerisi
Giriş Saati : 06.09.2008 11:52
Güncelleme : 06.09.2008 22:58
Beslenme ve diyet uzmanları ramazan ayında inşaat, kömür ocakları gibi emek yoğun işlerde çalışanlara sahurda çok miktarda pekmez tüketmesini öneriyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu ayda vücudun normalden daha fazla enerji harcadığını ifade eden Akman, ''oruç tutan vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurlarda tüketecekleri gıdaların miktarı ve çeşidi konusunda oldukça seçici olmalı. Gün boyu tok kalma arzusu ile aşırı ve bilinçsiz yemek yerine enerji ve mineral değeri yüksek pekmez ve bal gibi ürünlerin tüketilmesini öneriyoruz'' dedi.
AĞIR İŞLERDE ÇALIŞANLARA ''PEKMEZ YİYİN'' ÖNERİSİ
Akman, inşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi emek yoğun işlerde çalışan vatandaşların gün boyu yüksek miktarda enerji kaybettiğini, bu nedenle söz konusu kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Pekmez önemli bir enerji kaynağı. Ağır işlerde çalışanlara sahurda, içerisinde başta demir olmak üzere çok çeşitli vitaminleri barındıran pekmezi bolca tüketmelerini öneriyoruz. Bunun dışında pekmezi oruç tutan gebe ve emziren anneler için de öneriyoruz. Gebe ve emziren anneler kendileri ve bebeklerinin sağlıkları için oruç tutmamalı. Her şeye rağmen oruç tutmak isteyen gebe ve emziren annelere de sahurda pekmez gibi enerji deposu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz. Bu sayede anneler pekmezden aldıkları enerji ve vitamin ile gün boyunca hem kendileri hem de bebeklerinin vitaminsiz kalmamasını sağlayabilirler.''
Akman, pekmezi obezite sınırında olanlar ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanların tüketmemesi gerektiğini bildirdi.
Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi ise her yıl ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda yer alan tahinin yoğun şekilde tüketildiğini söyledi.
Özellikle tahinli pidelerin uzun süre tok tuttuğu için ramazanda sık tüketildiğini ifade eden Çelebi, ''buna karşın tahin, içerdiği yağ nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde yorgunluk hissine neden olabiliyor. Tahin vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren bir gıda ama iftarlarda aşırı tahin tüketilmesinden kaçınılmalı'' diye konuştu.
(AA)
Yayın tarihi: 6 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/06//haber,BF8F7CBC384049D1A4349A1750E5CB24.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.