Ramazanda ağız ve diş sağlığı
Giriş Saati : 06.09.2008 11:55
Güncelleme : 06.09.2008 22:58
Kilis Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi M.Erkan Gökçek, ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamanın her yaşta ve her dönemde düzenli olarak yapılması gerektiğini söyledi.
Gökçek, Özelikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayında dış sağlığının ayrı bir önem taşıdığını belirterek, "Oruç tutan insanların diş sağlığı açısından, dişlerin fırçalanmasının önemlidir. Özellikle sahurda dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Bunu ihmali etmeleri sonucunda ilerde diş ve diş eti hastalığı problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Sahur ve iftar arasındaki süre önemlidir ve 2 zaman diliminde günde 2 defa dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
İftar ve özellikle sahurda yemeklerden sonra dişler fırçalanmadığı zaman ağızda kalan kalıntılar, sahurdan iftara kadarki uzun sürede kolayca bakteri üretiyor. Ağızdaki yeme içme hareketleri ve tükürük salgısı, kalıntıların atılmasına yardımcı olur, ancak oruçluyken yeme içme olmadığı için kalıntılar atılamıyor. Ayrıca tükürük salgısı oruçluyken en az seviyede oluyor. Bu nedenle kolayca üreyen bakteriler, ağızda asitleşmeye yol açmakta, asitler de diş çürüklerine neden olmakta veya çürükleri hızlandırabiliyor. İleride ağız sağlığının bozulmasının önüne geçmek için hem iftar ile sahur ve hem de sahur sonrasında dişlerin fırçalanması gerekir" dedi.
Özellikle sahurdan sonra dişlerin fırçalanmasının bu sorunları ortadan kaldıracağına dikkat çeken Gökçek," Fırçalamadan sonra tuzlu su ile ağzın gargara yapılmasının da bakterilerin üremesini engellemektir. Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.
Ağız içinde var olan eskimiş köprüler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar.
Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Belirttiğim konulara bağlı olarak ağız ve diş hijyeni her zaman olduğu gibi özellikle ramazan ayında daha da önem kazanmaktadır" diye konuştu.
IHA
Yayın tarihi: 6 Eylül 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/06//haber,8F736111E9F54554AFB535A21EF191A2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.