Dr. Ayaka Amaha Öztürk İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi..
Japon olduğu için suşi kültürüne bizden daha yakın olan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayaka Amaha Öztürk, suşinin hamsi gibi bir porsiyonda 200 gram yenmediğini anımsatarak "Her gün belli bir miktar yiyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Ayda bir kere yiyorsanız sorun yok," diyor. Sorunun denizlerde yaşanan endüstriyel kirlilik olduğunu belirten Öztürk, "Japonya'da bu gibi çalışmalar bilimsel yayınlarda yer alıyor ama gazete ve televizyonlar bu konuyla pek ilgilenmiyor. Halkın fazla bilgisi yok. Sizin konuyu takip etmeniz çok yararlı. Biz orkinos (tuna) gibi birçok balık yiyoruz. Kısa ömürlü balıklarda fazla birikim olmuyor. Uzun yaşayan kılıçbalığı ve orkinos gibi balıklarda miktar fazla olabiliyor. Orkinoslar en az 10 yıl yaşıyor. Bu yüzden kısa ömürlü balıkları tüketmekte ve aynı balık türlerini sıklıkla tüketmemekte fayda var," açıklamasını yapıyor. Öztürk'ün bir uyarısı da aslında oldukça pahalı bir yemek olan suşinin son yıllarda ucuzlamasıyla artan tüketimi. "Ben çocukken özel günlerde yediğimiz bir yemekti," diyen Öztürk, "Son 5-10 yılda ucuz suşiler ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle tüketimi artıyor," uyarısında bulunuyor. Suşi yapımında sadece analizlerini yaptırdığımız orkinos balığı değil, uskumru, levrek, karides ve kalamar gibi birçok deniz canlısı kullanılabiliyor. En kaliteli suşi ise mavi yüzgeçli orkinostan yapılıyor.
Türkiye'de bu balığı üreten altı çiftlik var. Orkinoslar aslında çiftlik balığı değil. Yaklaşık altı aylıkken yakalanıp, çiftliklerde hızla şişmanlatılıyorlar.
Türkiye ciddi miktarda orkinos ihracatı yapıyor. Akdeniz'de yakalanan balıkların büyük çoğunluğu Japonya'ya ihraç edilirken, yaklaşık 500-600 kilo kadarı da iç pazara veriliyor. 2005 yılında 5 bin ton üretim hedefiyle yola çıkan çiftliklerde büyütülen orkinosların 3 bin 436 tonu ihraç edildi.
Yayın tarihi: 31 Ağustos 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/08/31/pz/haber,7E2EF35F58944C87832E7D0A6C2ADE9E.html
Tüm hakları saklıdır.