Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında yakında vermesi beklenen kararının AB liderlerini "soğuk ter döktürdüğü" belirtildi. Fransız Le Monde gazetesi, "Türk yargıçlarının kararı ne olursa olsun, Paris'in başında bulunduğu 27'ler, katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması gibi bir "atom silahı' kullanmayı dışlıyor" diye yazdı.
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Brüksel kaynaklı analizinde AKP'nın yasaklanması olasılığının Avrupalıları kaygılandırdığını belirterek partinin kapatılmasının
Türkiye'nin AB müzakere sürecini daha da karmaşıklaştırması riskinin bulunduğunu, bunun da AB yöneticilerine "soğuk ter döktürdüğü"nü kaydetti.
"AB BAŞKENTLERİ BİR İKİLEMLE KARŞI KARŞIYA"
Buna karşın AB Dönem Başkanı olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Mahkeme'nin kararının
Türkiye'nin üyelik müzakereleri üzerindeki etkisini en aza indirmeyi arzuladığı ifade edilen analizde şöyle denildi:
"Avrupa başkentleri bir ikilem ile karşı karşıya: Bazılarının bir "yargı darbesi' olarak görebileceği bir karar durumunda tepkisiz kalmamak istese de daha milliyetçi olan laiklerin karşısındaki reformcuları zayıflatarak
Türkiye'deki durumu da kötüleştirmeyi arzu etmiyor. Aynı zamanda, seçim zaferinden bir yıl sonra ılımlı İslamcı hükümetin başı kesilmesi halinde Ankara'da yeni bir siyasi istikrarsızlık sürecinin yaşanmasından da korkuyorlar."
Le Monde, AKP'nin kapatılması halinde AB'nin ne gibi önlemler alabileceğini değerlendirirken de "Türk yargıçlarının tavrı ne olursa olsun, Paris'in başında bulunduğu 27'ler, katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması gibi bir "atom silahı' kullanmayı dışlıyor" dedi.
Müzakerelerin askıya alınması kararının, Avrupa Komisyonu'nun önerisi ve üye devletlerin kalifiye çoğunluğuyla alınabileceğini anımsatan Le Monde, "Bir diplomat, müzakerelerin askıya alınmasının, aday ülkenin kurumsal çerçevede yargı tarafından alınan bir karar halinde değil, teorik olarak temel hakların ciddi ve sürekli bir ihlali, askeri bir darbe durumunda mümkün olduğunu söylüyor" diye yazdı.
FRANSA: "KARAR İÇ MESELE"
Fransa'nın özellikle,
Türkiye'nin müzakere sürecine engellemek için AB Dönem Başkanlığı veya Türk yargıçlarının kararından yararlandığı gibi görünmek istemediğini kaydeden gazete, Fransız yetkililerinin Mahkeme'nin kararının "iç mesele" olacağını söylediklerini, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in de kararının müzakereleri "etkilememesinin gerektiği"ni ifade ettiğini anımsattı.
Le Monde, Fransa'nın Avrupa Komisyonu ile yakın koordinasyon içinde olduğunu belirttikten sonra şöyle devam etti:
"Türk yargıçlarının kararına ilk tepkisi, Ankara ile müzakereleri günlük olarak takip eden AB'nin icra organı (Komisyon) verecek. AKP hakkındaki prosedürü eleştirdikten sonra genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, müzakerelerin temposunu bir ölçüde yavaşlatma eğilimini gösterebilir, özellikle eğer
Türkiye'deki yeni genel seçimler, bu yılın sonuna kadar yapılacaksa. Ancak gayri resmi olsa da müzakerelere ara verilmesine Paris'te pek olumlu bakılmıyor."
(ANKA)