Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''25 seneyi aşan süreden beri etnik terörün, PKK terörünün ülkeye verdiği zararın 300 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, GAP'ın maliyetinin ise 32 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, Kıbrıs konusunun konuşulduğunu belirterek, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanların KKTC'de Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü törenlerine katıldıklarını hatırlattı.
KKTC yetkilileriyle her seviyede, çok kapsamlı şekilde değerlendirme yapıldığını belirten Çiçek, Kıbrıs müzakereleri açısından 2008 yılının önem arz ettiğini, Güney'de yapılan seçimlerden sonra yeni temaslar, görüşmeler başladığını, 2008 yılının bu temaslar çerçevesinde önemli olduğunu kaydetti.
Kıbrıs konusunun birçok platformda gündeme getirildiğini,
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak da yaptıkları her uluslararası toplantıda,
ister muhatapları ister kendileri tarafından bu konunun gündeme getirildiğini anlattı.
Sorunun çözümü noktasındaki katkıların, değerlendirmelerin, görüşlerin hep bu vesileyle gündeme taşındığını anlatan Çiçek, ''O nedenle Kıbrıs konusu esasen zaten gündemimizde olan bir konu. Gelinen bu noktada hem
Türkiye hem de KKTC olarak müzakereler, temaslar sürecinde nelerin yapılması lazım gelir bunlar Kıbrıs'ta konuşuldu, bugün Bakanlar Kurulu'nda da değerlendirmesi yapıldı'' diye konuştu.
Ayrıca, bu ziyaret vesilesiyle her bakanın, muhatabı bakanlarla ikili ilişkiler açısından,
Türkiye'nin Kıbrıs'a sağladığı destekler açısından bundan sonra neler yapılabileceği konusunun da gündeme getirildiğini anlatan Çiçek, ''O nedenle bugün Bakanlar Kurulu'nda en evvel konuştuğumuz konu Kıbrıs konusudur'' dedi.
TERÖRLE MÜCADELE YÜKSEK KURULU YARIN TOPLANACAK
Çiçek, toplantıda ikinci olarak üzerinde durdukları konunun genel asayiş ve güvenlik olduğunu belirtti.Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun yarın toplanacağını hatırlatan Çiçek, toplantıdan önce asayiş ve güvenlik konularını da değerlendirme konusu yaptıklarını anlattı.Çiçek, 3 Alman turistin kaçırılması olayının sevindirici bir sonuçlandığını ifade ederek, konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlarının Bakanlar Kurulu'nda değerlendirme yaptıklarını bildirdi.
Cemil Çiçek, toplantıda, genel asayiş, genel güvenlik ve genel politika konularını konuştuklarını aktardı.
SORULAR
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cemil Çiçek, ''DTP Genel Başkanlığına getirilen Ahmet Türk ile Emine Ayna 'Kürt sorunun çözümünde silahların bırakılması'nı ifade ettiler. Yeni bir açılım söz konusu mu?'' sorusu üzerine, bundan ne kastedildiğini, altında ne olduğunu bilemeyeceğini ifade etti.
Çiçek, ''Ama bu konuşmaların yapıldığı saatlerde güvenlik güçlerimiz
Türkiye'nin muhtelif yerlerinde operasyon yapmaya devam ediyor. Bu konuşmadan daha 1-2 gün evvel de güvenlik güçlerimiz ve askerlerimiz şehit oldu'' dedi.
Türkiye'nin her sorununun konuşarak, görüşerek, demokratik bir çerçevede, demokratik usuller içinde konuşulmasından yana olduklarını anlatan Çiçek, bunun en evvel konuşulacağı yerin TBMM olduğunu ve herkesin TBMM'de görüşlerini açık şekilde ifade ettiğini kaydetti. Cemil Çiçek, şöyle devam etti:
''Şiddetle, cebirle insanların hayatına kastederek bir netice elde edilemeyeceğini geriye dönük yaşadığımız tecrübelerden çoktan çıkarmış olmamız lazım gelirdi.
Türkiye'nin bu türlü terör olaylarıyla, eylemleriyle neleri kaybettiğini yine en iyi biz biliyoruz. Bu kayıplara en fazla muhatap olan, maruz kalan en fazla güneydoğuda yaşayan vatandaşlarımızdır. Her defasında ifade etmeye çalıştık, bunun parasal değerlendirmesini bile yapmak zordur ama telaffuz edilen rakam, 300 milyar doların üzerindedir. 25 seneyi aşan süreden beri etnik terörün, PKK terörünün ülkeye verdiği zarar 300 milyar doların üzerindedir. GAP'ın maliyeti ise 32 milyar dolar idi. Bununla mukayese ettiğinizde,
Türkiye bu terör belasıyla uğraşmasaydı, başkalarının oyununa alet olmasaydı, başkalarının değirmenine su taşımasaydı, kendi insanlarının hayatına kast etmeselerdi,
Türkiye 10 defa GAP'ı bitirmiş olurdu.
Türkiye'nin bugün milli geliri ikiye katlanmış olurdu. O bölgede en az 3 milyon 800 bin vatandaşımız doğrudan iş bulmuş olurdu.''
Bölgenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunun bilindiğini kaydeden Çiçek, işsize iş bulabilmek için yatırım yapılması, yeni yatırım alanlarının açılması gerektiğini, terör olayları orada devam ettiği için özel sektörün riskli bulması sebebiyle bölgeye yatırım yapamadığını anlattı.Bu ve benzeri birçok değerlendirmeler yapıldığında zaten terörle kimsenin bir yere varmasının mümkün olmadığının açık olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Onun için olup biteni herkesin soğukkanlılıkla değerlendirmesinde fayda görürüz. Kaldı ki, bu terör başkalarının hebasına yapılan terördür, bunun altını özellikle çiziyorum; başkalarının hesabınadır, başkalarının menfaatinedir. Zaten kimlerin desteklediği de aşağı yukarı bilinmektedir'' diye konuştu.Meseleye ''şahsen böyle baktığını'' dile getiren Çiçek, söylediklerinin kendi görüşü olduğunu, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirilmediğini aktardı.
AA