kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Parmak izi, göz tarama ve yüz tarama sistemlerinden sonra şimdi de yeni gelişmiş bir sistem var: Damar Tanıma Sistemi. Bu cihaz, elde yara izi bile olsa, kemikleri algıladığı için yanılma payını sıfıra indiriyor.

Günde iki sigara, fazladan 20 dakika mola demek!

ESEN EVRAN
Sigara içen personel dışarıda 7-13 dakika arasında kalıyor. İşveren, "Günde 30 dakika yemek, 30 dakika çay molası var. Sigara çıkışını sınırlamak şart" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Günde iki sigara, fazladan 20 dakika mola demek!
İşyerlerinde sigara takip sistemi kurulmasına yönelik 8 şirket Meyer'e başvurarak fabrikada fizibilite yapılmasını istedi. İlk sistemi Türk Hava Yolları teknik personelinin bulunduğu alanda kuran Meyer, önümüzdeki günlerde İzmir Kemalpaşa'da Tunç Mermer fabrikasında da uygulamayı başlatacak. Şirketler bu sisteme ilgi gösteriyor, çünkü işveren, günde 30 dakika yemek, 15'er dakika da çay molasına ek olarak her sigara için fazladan 10 dakikayı, mesaiden çalınmış zaman olarak görüyor. Çünkü sigara takip sistemleri sonucu alınan sigara giriş-çıkış raporlarına göre çalışanlar sigara için dışarı çıktıklarında ortalama 7-13 dakika işe ara veriyor. Bu süre lavabo giriş-çıkış raporlarında 1-6 dakikaya iniyor. Meyer Zaman ve Güvenlik Kontrol Sistemleri Pazarlama ve Proje Müdürü Orçun Bayındır, kendi şirketlerinde de uyguladıkları personel takip sistemleri ile hem lavabo hem de sigara giriş-çıkışları için günde ne kadar zaman harcandığını görebildiklerini söyledi. Buna göre Meyer'de çalışan 24 kişilik personel lavabo girişindeki kart okuyucuya kartını okuttuktan sonra ortalama 3.5 dakikada işinin başına dönüyor. Personelin lavaboda geçirdiği süre 1 dakikadan başlıyor, ender olarak 12 dakikaya çıkıyor. Meyer, lavabo girişlerini sınırlandırmıyor ancak ay sonunda giriş- çıkış raporlarına bakarak dikkati çekici sıklıklar ve uzun kalma sürelerini inceliyor. Meyer'de çalışan 6 kişinin sigara için bir günde harcadığı toplam süre ise 62 dakika. Meyer, İstanbul'da üç şirkete lavabo takip sistemi kurmuş. Fashion Point, Dora Oto Camları ve Maybe Tekstil, kurulan yazılımla günlük rapor alan şirketler. Orçun Bayındır, lavabo kontrol sistemlerinin, lavabo kullanımının, gereksinim dışı, sigara içmek, telefonla konuşmak amacıyla kullanımını engellemek için sınırlandırıldığını belirterek şunları anlatıyor: "Ama lavabo kontrol sistemi sigara takip sistemine nazaran daha az yetkilendirilme yapılması gereken bir konu. Çünkü kişinin lavaboya girmesinin sınırlanması durumunda tatsız durumlarla karşılaşılabilir."