kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kendisini AIDS konusunda toplumu bilinçlendirmeye adayan Tuğba Ekinci’nin

Erkekler eşlerine Seda Sayan'ı izletmiyor artık!

DENİZ AYYILDIZ / GÜNAYDIN
Tuğba Ekinci, Seda Sayan'ı kızdıracak: Bir sürü erkek karılarına Seda Sayan'ı izletmiyor artık. Neden sabah programı yapıyor Seda? Bütün erkekler işte olduğu için! Akşam programı yapıp seyredilsin de göreyim!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erkekler eşlerine Seda Sayan'ı izletmiyor artık!
'O Şimdi Asker' adlı ilk albümü fırtınalar koparan Tuğba Ekinci, 'Condom' adlı şarkısıyla AIDS ve istenmeyen gebeliklere dikkat çekmek istediğini söyledi. "AIDS'i halka anlatmanın en iyi yolu ekrandan geçiyor. O yüzden bir TV programı yapmak istiyorum" diyen Tuğba Ekinci, yıllardır sabah kuşağında en fazla reyting alan Seda Sayan'a da şu sözlerle meydan okudu: "Erkekler artık karılarına Seda Sayan'ı izletmek istemiyor. O yüzden Seda, erkekler işteyken, yani sabah program yapıyor. Akşam program yapsın da görelim!"

EV KADINLARINDA ÇOK VAR
* 'Condom' şarkısı nasıl ortaya çıktı?
Geçtiğimiz 1 Aralık'ta, MTV kanalını izlerken AIDS Haftası olduğunu öğrendim. Dünyada kıyamet kopuyor ama Türkiye'de 'condom'un (prezervatif) önemini anlatan hiçbir şey yok gibi geldi bana. Bunu bir şekilde gündeme getirmek gerektiğini düşündüm ve Yalçın Polat'a 'Condom' diye bir şarkı yapalım dedim.

* Şarkı çıktığında nasıl tepkiler aldınız?
Çapa'daki bazı doktorlardan, profesörlerden telefonlar aldım. Etkinlik ya da konser yapıldığı zaman benimle birlikte olmak istediklerini söylediler. Dernekten de çok olumlu tepkiler aldım. Gittim, onlarla da tanıştım ve bu süreçte de AIDS'le ilgili çok şey öğrendim.

* Hangi dernek bu?
Yaşamla Mücadele HIV Pozitif Derneği. Orada edindiğim bilgilere göre, Türkiye'de daha çok ev kadınlarında var bu virüs! Kocalarından kapıyorlar. HIV pozitif olan insanlar, 'Bu Allah'ın bana verdiği bir ceza mı?' diye düşünüyor. Onları en çok ayrımcılık öldürüyor. Mesela 'AIDS'li bir annenin çocuğuyla kendi çocuğunuzu aynı okula gönderir misiniz?', 'HIV pozitif birinin elinden yemek yer misiniz?' gibi sorularla karşılaşıyorsunuz.

DEŞİFRE OLMAK İSTEMİYORLAR
* AIDS hastalarıyla bir araya gelme imkanınız oldu mu dernekte?
Elbette ama tabii ki onlarla basının önüne çıkamıyorum. Kayıtlara göre Türkiye'de 2 bin920 HIV pozitif insan var. Kendilerini deşifre etmek istemiyorlar.

* Peki sizin şarkınız AIDS hastalarına nasıl yardımcı olacak?
Hiçbir televizyon kanalı veya programcı AIDS konusunda bir şeyler yapmaya yanaşmıyor. Kanunlarımızda da çok eksik var. Bu dünyayı saran lanet bir hastalık, halkı artık bilinçlendirmek gerekiyor. Bir televizyon kanalında bunu konuşmak, anlatmak istiyorum.

* Türkiye'de neden fazla üzerinde durulmuyor bu hastalığın?
Tek eşlilik bozulmasın diye söylenmiyor olabilir. Çünkü HIV artık öldürücü bir hastalık değil. İlaçlarınızı aldığıız zaman, ömrünüzün geri kalanını sağlıklı bir şekilde geçirme imkanınız var. Bunu tüm dünya biliyor olsa da Türkiye bilmiyor. HIV pozitif hastalarının tek sorunu ayrımcılık! Bunu kaptıkları zaman söyleyemiyorlar.

* Bir prezervatif firması size sponsor olmuş. Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Eros firması... Ben bu albümü yapmaya karar verdiğimde tanıştık. Sağolsunlar, benim için bütün izinleri falan aldılar.

* İzin derken neyi kastediyorsunuz?
Klipteki görüntülerin, condom kelimesinin ve bütün şarkı sözlerinin iznini kastediyorum. Çocuklar izleyip de 'Baba condom ne demek?' dediğinde, çocuğuna nasıl cevap vereceğini bilemeyen aileler var Türkiye'de...

ŞİŞİRİLMİŞ BALONLAR GİBİLER
* Ama şimdi televizyonlarda, billboard'larda bir sürü condom reklamı var...
Ona bakarsanız dizilerde de herkes öpüşüyor. Silahlar, cinayetler, cinsellik gırla gidiyor. Ama 'condom' deyince insanlar ayıp bir şeymiş gibi zor kabulleniyor.

* AIDS konusuna adı bu kadar dikkat çekici olmayan bir şarkıyla da parmak basamaz mıydınız?
Neden kasetim kıyıda köşede kalmış, kendini bahsettirememiş bir kaset olsun ki?

* İşi gücü bir yana bırakıp, çocuk sahibi olmak ister misiniz?
(Gülüyor) 'Condom'dan sonra iyi gider, değil mi? Ben hep söylüyorum. En tepede olmayı hak edenlerden biriyim. Ve tepeye çıktığım zaman aile kurup çocuk sahibi olacağım.

* En tepede olmak ne demek?
Kendi alanımda bir numara olmak. 'Ben popçu olacağım' diye kendimi yırtmıyorum. Kendimi methetmiş gibi olmayayım ama, önümüzdeki 10 yılda benim gibi ağzı laf yapan, rahat bir kız geleceğini sanmıyorum bu piyasaya. Türk ekranlarında kendini insanlara doğallıyla kabul ettirecek biri yok. Şişirilmiş balonlar var sadece, onların da zaten reytingleri yerlerde.

* Kim onlar?
İsim vermeyeyim ama resmen 'pom pom pom' diye şişirilmişler. Halkın izlemek istemediği insanlar bunlar.

* Halkın izlemek istemediği insanlar kimler?
Mesela, Seda Sayan'ın ciddi bir ilişkiyi bitirdikten bir buçuk ay sonra başka biriyle evlenmesi bence tuhaf bir durum. Birini sevebilir, aşık olabilirsin. Ama bir ekran yüzüysen; aniden birini gömüp, halkın karşısına bir buçuk ayda diğerini çıkarıp sonra da 'Türkiye'nin en iyi türkücüsü bu, öbürü kötüydü' diyemezsiniz. Ben bunları Seda'nın yüzüne de söylemek istiyorum ama galiba bana küsmüş...

DÜZGÜN OLMALI
* Neden küsmüş?
Bir röportajda 'Seda'nın evlenmesini ona yakıştıramadım' dediğim için. Ama ben bunu ablasına da söyledim. Bence yapmaması lazım. Türk kadınının sesi olduğu için daha düzgün, daha farklı olması lazım.

* Seda Sayan, halkın seçtiği 'en güvenilir insanlar' sıralamasında hep üstte yer alıyor ama...
Türk toplumu madem bu kadar duyarlı, madem 'Condom' diye bir şarkı yapmak çok kolay değilse, bu tip şeylere nasıl göz yumuyor anlamıyorum. Halkın bu duruma ses çıkarması gerekir. 'Biz seni bir yerlere getirdik. Biz seni Seda Sayan yaptık. En güvenilir kadınlardan biri seçtik. Sen ne yapıyorsun?' demesi gerekiyor. O da ayrı bir tuhaflık zaten, özel hayatında bu şekilde davranan bir insanı nasıl sen en güvenilir kadın seçersin? Mesela, bir sürü erkek, karılarına Seda Sayan'ı izletmiyor artık. Neden sabahları program yapıyor Seda Sayan? Bütün erkekler işte olduğu için! Akşamları bir program yapsın, seyredilsin de göreyim! Bakalım hangi erkek izletiyor karısına?