"KABUL etmek lazım ki, bu yüksek petrol fiyatlarıyla işimiz zor. Enver (Enerji Verimliliği) iyi gitmiyor. Ciddi bir baş ağrısı ile karşı karşıyayız. Bir çalışma yaptıkdık. Gördük ki, petrolde bir dolarlık artış, dış ticaretimizde 530 milyon dolarlık açık yaratıyor.
Petrol fiyatı geçen yıl ortalama 73 dolar düzeyindeydi. Bu yıl 123 dolar olsa ki, dün 135 doları bile gördüğünü biliyoruz, yani öyle olacak diye demiyorum, öyle olsa diyorum, 25 milyar dolarlık ekstra açıkla karşı karşıya kalacağız, demektir.
Petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi ekonomiyi üç kanaldan etkiliyor ve etkileyecek:
- Petrol ve enerji fiyatlarındaki artış harcanabilir geliri azaltıyor, dolayısıyla büyümeyi düşürücü etki yapıyor.
- Enflasyona yaptığı etkiyi artık herkes biliyor.
- Cari dengeyi bozuyor. Bu yolla kur belirsizliğini artıyor. Faizler üzerinde baskı yaratıyor.
Bütün bu nedenlerle enerji fiyatlarının bu noktada olması ekonomide karşı karşıya kaldığımız en büyük handikap.
İkinci önemli sorun da siyasi belirsizlik. Bu belirsizlik nedeniyle üretim, tüketim ve yatırımlar olumsuz etkileniyor.
İşte bu iki ana neden dolayısıyla bir süre daha trendin altında büyüyeceğiz. Gerçi ilk çeyrek fena değil. Tarım üretimi de genelde iyi ama Güneydoğu'da kötü. Biz nezaketen büyümeyi yüzde 5.5'ten yüzde 4.5'e çektik. Bu iki belirsizlik veya handikap ne zaman ne türlü sona erer bilinmez, ama ona bağlı olarak yeniden normal büyüme sürecine geçebiliriz.
TEŞVİK SİSTEMİ İkinci nesil reformlardan biri de teşvik sistemini değiştirmemiz olacak. Yeni teşvik sistemi için sanayi envanterini baz alacağız. Bu envanter de Sanayi Bakanlığı ile TOBB ve DPT tarafından yürütülüyor. Yılın ikinci yarasında tamamlanacak.
İkincisi de bölgesel teşvik vereceğiz. Bir de proje bazında, projenin niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişecek. Sektörel, bölgesel ve proje bazında olmak üzere üç boyutlu bir sistem olacak. Sınır illerine ise farklı bakacağız. Bunlar henüz proje bazında."
Bugünkü Tüm Yazıları
'Siyasi belirsizlik ve petrol fiyatı büyümeyi düşürüyor'
Yayın tarihi: 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/26//haber,856396278FF24021BAC8E56230929243.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.