İLİŞKİLİ HABERLER
İplik ithalatına engel yerli üreticiye nefes aldıran karar geliyor
İplik ithalatına engel yerli üreticiye nefes aldıran karar geliyor
Yerli üreticinin fabrika kapatmasına neden olan ithal pamuk ipliğinin önünün kesilmesi için düğmeye basıldı. İthal edilen ipliğin net kilosu başına 1 dolar 3 sent'lik ek mali yükümlülük getiriliyor..
Yerli pamuk ipliği üreticilerinin yaklaşık sekiz aydır ithalata karşı verdikleri mücadele ilk meyvesini verdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), pamuk ipliği ithalatına karşı korunma soruşturması başlattı. Yaklaşık 9 ay sürecek soruşturmanın yanı sıra yerli üreticiyi rahatlatacak asıl haber ise 200 günlüğüne ithal pamuk ipliğine karşı ek mali yükümlülüğü getiriyor olması oldu. Pamuk ipliği ithal edenler, net kilogram başına 1 dolar 3 sent ek ödeme yapacaklar. Artan işçilik ve enerji maliyetleri karşısında YTL'nin değerli kalması tekstil sektörünün genelinde ithalatın yerli üretime göre daha avantajlı olmasına yol açıyordu. Pamuk ipliği üreticileri ise ithalattın yarattığı rekabet karşısında en çok etkilenenler arasında yer aldı. Özellikle Türkiye'nin pamuk ipliği üretim merkezleri arasında sayılan Kahramanmaraş'ta son bir yılda yaklaşık 20 fabrika şalter indirmek zorunda kaldı. 2007 yılı ise ithalatın patlama yaptığı yıl oldu. 2006'ya göre pamuk ipliği ithalatı yüzde 120.1 oranında artarak 64 bin 600 tondan 142 bin 200 tona çıktı. İthalatın piyasa payı ise 2006'daki yüzde 5.7 seviyesinden 2007'de yüzde 12.5'a yükseldi. DTM'ye soruşturma açılmasını ise Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Niğde, Uşak ve Adıyaman ticaret ile sanayi odaları yaptı. Söz konusu odalar, Türkiye'deki pamuk ipliği üreticilerinin yüzde 90'ını temsil ediyorlar. Getirilecek 1 dolar üç sentlik ek ödeme yükümlülüğü ise özellikle Hindistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Pakistan'dan yapılan ithalatı kontrol altına alacak. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, 1 dolarlık ek mali yükümlülüğün İstanbul'da iş yapanlar bakımından durumu değiştirmeyeceğini ama Anadolu'daki "fabrikalar kapanıyor" eleştirilerine iyi bir yanıt olacağını söyledi. Düzenlemenin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında mal getirten ihracatçıyı etkilemeyeceği için ihracak bakımından ek bir maliyet getirmeyeceğini anlatan Gülle, "Sadece geçen yıl yaklaşık 600 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 1 dolar 3 sent, ithalatın maliyetini yüzde 25-30 seviyesinde artırır" dedi.
ANADOLU'YA YANIT
Gülle, ek mali yükümlülüğün Anadolu'daki üreticinin rekabet eksikliğini gidermesinde önemli bir katkı yapacağını düşündüğünü kaydetti. Kendisinin de iki fabrikasından birinin ithalatın neden olduğu rekabet nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatan Gülle, "Türki Cumhuriyetler ile Hindistan ve Pakistan'dan yapılan ithalat dengelenmiş olur. Çin zaten iplikte şu an Türkiye'ye bir tehdit oluşturmuyor. Onlar net ithalatçı durumdalar" diye konuştu.
İLİŞKİLİ HABERLER
İplik ithalatına engel yerli üreticiye nefes aldıran karar geliyor
Yayın tarihi: 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/24//haber,A3205B5A46264D10BF4708565ADD72DB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.