Cinsiyet ayırmayan takım sporu
Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Korfbol Asbaşkanı Yüksel Abdikoğlu, ''Korfbol Türkiye'de önceleri emeklerken, şimdi yürür hale geldi. Hedefimiz bu sporu ülkemizde koşar hale getirmek'' dedi.
Yüksel Abdikoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'nin korfbol ile 1995 yılında tanıştığını belirterek, o dönemde sadece Marmara Üniversitesi ve lise takımının ilgilendiğini söyledi.Korfbola ilgi duyanlarla sporu daha geniş kesimlere yayma çabası içinde olduklarını kaydeden Abdikoğlu, ''Bugün 10 üniversite, 7 tanede kulüp takımımız var. Gelecekten daha da umutluyuz. Korfbol Türkiye'de önceleri emeklerken, şimdi yürür hale geldi. Hedefimiz bu sporu ülkemizde koşar hale getirmek'' diye konuştu.
Korfbol alanında uzman spor adamları yetiştirmek istediklerini ifade
eden Abdikoğlu, şunları kaydetti:
''Ülkemizde korfbolu daha çok kişiye sevdirmek için bu sporun uzmanlarını yetiştirmemiz gerekiyor. Antrenöründen hakemine kadar bu uzmanlar korfbolun ülkemizde daha profesyonelce yapılmasına katkı sağlayacaklar. Bu doğrultuda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Daire Başkanlığı tarafından 1. kademe antrenörlük kursu açıldı. Uluslararası Korfbol Federasyonu'ndan gelen eğitmenlerin yardımıyla Türkiye'de bu spora hizmet verecek kadroları oluşturuyoruz.''
''KISA SÜREDE ÇOK YOL ALDIK''
Türkiye'nin takım olarak ilk kez 2000 yılında uluslararası bir korfbol şampiyonasına katıldığını ve 24 takım arasında 19. olduğunu anımsatan Abdikoğlu, korfbolda kısa sürede çok yol alındığını, 2006 yılında Macaristan'da yapılan şampiyonada Kocaeli Üniversitesi'nin Avrupa dördüncüsü olmayı başardığını kaydetti.
Uluslararası Korfbol Federasyonu antrenör eğitmeni Daviel De Rudder ise korfbolun uluslararası olimpiyat komitesi tarafından tanınan bir spor branşı olduğunu belirterek, 55 ülkede korfbolun oynandığını söyledi.De Rudder, korfbolun Avrupa kökenli bir spor olması dolayısıyla Hollanda ve Belçika başta olmak üzere çok sevildiğini ifade ederek bu sporun, Türkiye'deki geleceğinden de oldukça ümitli olduğunu kaydetti.
KORFBOL
Hollandalı beden eğitimi öğretmeni Nico Broekhuysen tarafından tasarlanıp geliştirilen spor, Flamanca'da ''sepet topu'' anlamına geliyor. 4 erkek ve 4 bayan olmak üzere 8'er kişiden oluşan iki takım arasında oynanan korfbol, bu yönüyle cinsiyet ayırmayan takım sporu olarak nitelendiriliyor. Kendine has kuralları olan korfbolda topu zıplatmak ve dripling yapmak yasak. Takımlar, topu bir direğin ucuna takılı 3,5 metre yüksekliğindeki sepetten geçirerek sayı yapmaya çalışıyor.
AA
Yayın tarihi: 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/24//haber,6F9D7862919F4ECDAA9815E206F68E04.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.