Prim affı düzenlemesini ATO beğenmedi
Doğuracağı mali sonuçlar nedeniyle IMF'den eleştiri alan SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarına af getiren düzenlemeyi, Ankara Ticaret Odası (ATO) ise yetersiz bularak beğenmedi.
ATO Başkanı Sinan Aygün, SSK ve Bağ-Kur'un birikmiş prim alacaklarının tahsili amacıyla TBMM'den çıkarılan yasanın, sosyal güvenlik sisteminin alacak sorununu çözmeyeceğini, daha uygulanabilir bir çözüm bulunması gerektiğini bildirdi. Aygün, hükümete fazla zaman yitirmeden herkesin yararlanabileceği yeni bir yasal düzenlemeyi gündeme getirme çağrısı yaptı.
Aygün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin birikmiş prim alacaklarıyla ilgili düzenlemenin TBMM'den tam bir oldubittiye getirilerek, yeterince tartışılmadan borçlu kesimlerin görüşü ve ödeme güçleri dikkate alınmadan çıkarıldığına işaret etti.
"KOLAYLIK SAĞLAMIYOR"
Yasanın, birikmiş borcunu üç ay içerisinde ödeyeceklere gecikme zammı ve faiz borçlarında yüzde 85, 12 ay taksitle ödeyeceklere yüzde 55 ve 12 aydan uzun vadeli taksitlendirmelerde ise yüzde 30 indirim yapılmasının öngördüğünü belirten Aygün, "TBMM'nin kabul ettiği yasayla getirilen uygulama ödeme konusunda hiçbir kolaylık sağlamıyor" dedi.
Bu günkü ekonomik koşullarda üç ay içerisinde o kadar parayı bulup, yüzde 85'lik indirimden yararlanabilecek işletme, bağımsız çalışan ve çiftçi sayısının çok fazla olmayacağını ileri süren Aygün, "Peşin ödemede faiz ve gecikme zammının yüzde 85 oranında indirilmesine bir itirazımız yok. Ancak borcunu taksitlendirilecekler için hem getirilen faiz indirimi yetersiz hem de vadeler kısa. Taksit süresi 24 aydan daha uzun olmalıydı. Bu yüzden fazla bir tahsilât sağlanacağını sanmıyorum" dedi.
Aygün, sosyal güvenlik sisteminin birikmiş alacak sorununun temelinde devletin alacaklarına uyguladığı gecikme zammı ve faiz oranlarının yüksek olmasının yattığını bildirdi. Bu nedenle indirim yerine, gecikme zammının geçmişe dönük olarak yeniden hesaplanması yoluna gidilmesi gerektiğini savunan Aygün, şu görüşleri dile getirdi:
"SSK'nın kendi internet sitesindeki hesaplamalara göre Ocak 2004'ten kalan borç için bugüne kadar yüzde 129,3, Ocak 2005'ten kalan borç için yüzde 84,3, Ocak2006'dan kalan borç için yüzde 59,3, Ocak 2007'den kalan borç için yüzde 33,5 gecikme zammı uygulanıyor. Oysa, enflasyon (TÜFE) Ocak 2004'ten bu yana yüzde 44,6, Ocak 2005'ten bu yana yüzde 34,2, Ocak 2006'dan bu yana yüzde 24,6, 33,5, Ocak 2007'den bu yana ise yüzde 13,6 oldu. Bu enflasyon oranlarıyla karşılaştırıldığında SSK'nın uyguladığı faiz tefeci faizi gibi duruyor."
Aygün, sosyal güvenlik sisteminin alacak sorunun çözümünün, şimdiye kadar işlemiş bütün gecikme zammı ve faizleri kaldırılarak, enflasyon oranı kadar yeniden faiz hesaplayıp en az 36-48 ay süreli olarak faizsiz taksitlendirmeye gitmekten geçtiğini bildirdi.
Aygün, "Biz af istemiyoruz. Sadece devletin, uyguladığı yüksek faiz oranlarından kaynaklanan hatasından dönerek bir ödeme kolaylığı sağlamasını istiyoruz. Ödeme kolaylığı ise işletmelerimizin, esnafımızın, çiftçimizin ödeme gücü dikkate alınarak belirlenmeli" dedi. Aygün, uygulanabilir bir ödeme kolaylığının sosyal güvenlik sisteminin nakit akışını düzenlemenin yanı sıra istihdama ve ekonominin canlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
(ANKA)
Yayın tarihi: 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/21//haber,9798D741C916400AA7A887ED97F1F6A6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.