ABD'de 14 trilyon dolarlık kredi balonu patlamak üzere
ABD'de tüketici kredileri 14 trilyon dolara ulaştı. Uzmanlar bu kredilerin geri dönmemesi halinde ekonominin zorlu bir döneme gireceğine işaret ediyor..
ABD'de tehlike sınırını çoktan aşan tüketici kredilerinin ülke ekonomisini tehdit etmeye başladığı belirtiliyor. Uzmanlar ülke ekonomisinin yaşanan mortgage krizini tüketici harcamaları yardımıyla aşmayı başardığını belirterek, "Ama tüketici kredilerinde mortgage krizi benzeri bir sorun yaşarsak bizi kimse kurtaramaz" diyor. 14 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin yüzde 80'ini ABD'li tüketici harcamaları oluşturuyor. Ancak diğer yandan ABD'li tüketiciler İngilizlerle birlikte kredi kartı borcu en yüksek olan ülkeler sıralamasında açık bir farkla ilk sırada yer alıyor. Fitch Credit Card Endeksi'ne göre ABD'de kredi kartına olan talep 2007 yılında yüzde 7.5 oranında arttı. Tüketicilerin yalnızca kredi kartı borçları ise 952 milyar dolara ulaştı. ABD'lilerin kredi kartı dahil toplam kredi borçları ise büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Gelen bilgilere göre 2000 yılında ABD'li tüketicilerin toplam kredi borcu 6.5 trilyon dolar seviyesinde bulunuyordu.
BORÇ İKİYE KATLANDI
Ancak 2006 yılına gelindiğinde bu rakam yalnızca 6 yıl içerisinde ikiye katlanarak 13 trilyon dolara yükseldi. Bu rakamın halen 14 trilyon dolar civarında olduğu hesaplanıyor. ABD'nin Gayri Safi Milli Hasılası da 14 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ekonomi çevrelerini endişeye düşüren asıl konu ise bu kredi borçlarının da aynı mortgage krizinde olduğu gibi yatırım aracına çevrilerek hem ABD hem de dünya finans piyasalarına satılmış olması. Yani ABD'li tüketicilerin borçlarını ödememeye başlamaları halinde mortgage krizinde yaşananların çok daha şiddetlisi dünya piyasalarını vuracak. Zira mortgage krizinde tehlike altında bulunan kredi miktarı 2 trilyon dolar seviyesindeydi. Tüketici kredilerinde ise bu rakamın 10 trilyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Özellikle kredi kartı ödemelerinde uzmanların endişelerini doğrulayacak gelişmeler ise daha şimdiden görülmeye başlandı bile.
Yayın tarihi: 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/21//haber,4725F79B68B041FF9FCB9A79B51074E7.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.