Belediyelerde sigara seferberliği
19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Yasanın uygulanmasında önemli role sahip olan yerel yönetimler "yasayı en iyi biçimde uygulayacakları" mesajını verdi. Buna karşın sigara tiryakisi vatandaş da yasanın uygulanacağına inanmıyor.
ANKA, yasayı uygulayacak yerel yönetimler, sigara tiryakisi olan vatandaşlar ile cafe ve lokanta işletmecileri ile konuştu.
Sivil toplum örgütlerinin de büyük destek verdiği sigara yasağı konusunda belediyeler bir dizi çalışma yapacak. Ancak sokaktaki sigara tiryakisi vatandaş ise uygulamanın başarısından umutsuz.
Ankara'da sigara yasağına karşı en hazırlıklılardan biri olan Çankaya Belediyesi önlemlerini aldı ve uygulamalara ilişkin yol haritasını belirledi. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, sigara yasağı konusunda belediye olarak çok sıkı denetim yapacaklarını ve hiçbir konuda toleranslı davranmayacaklarını söyledi. Eryılmaz, "Yurttaşlardan sigara konusunda gelen şikayetleri anında değerlendireceğiz. Bundan ayrı olarak ekiplerimiz devamlı denetimde bulunacak ve bu konuda gerekirse özel ekipler kurma yoluna gideceğiz" diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaların anlatan Basın Müşaviri Avni Kavlak, "Herkes kendini frenleyecek. Nasıl ki insanlar uçak yolculukları süresince sigara içemiyorlarsa iş yerlerinde de çalışma süreleri içerisinde sigara içemeyecekler" dedi. Kavlak, yasa ne diyorsa onu uygulayacaklarını belirterek, yasanın başarılı olacağına inandığını söyledi.
Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Balamir Gündoğdu da, konuyla ilgili zabıta ekiplerine eğitim verilmesi gerektiğini belirtti. Gündoğdu, "5727 No'lu yasa ne diyorsa ona uyacağız. Kendi personelimizin de bu yasaya uyması için elimizden gelen çalışmalara yapacağız. Yasanın başarıya ulaşacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Sigara yasağının denetimi konusunda görevli olan Çankaya Belediyesi Zabıtası da hazırlıklarını tamamladı. Çankaya Belediyesi Zabıta Müdür Yardımcısı Kemal Odabaşı, çalışmalar hakkında ANKA'ya bilgi verdi. Odabaşı, kurumların bu konuda özel ekipler oluşturması gerektiğini söyleyerek, "Bu konuda seminerler düzenlenerek ekipler bilgilendirilmeli. Biz bu konuda bir seminer düzenleyeceğiz" dedi. Odabaşı, yasada en büyük sıkıntının ispat konusunda yaşanacağını söyledi. Bir vatandaş şikayet etse bile bu şikayetin sağlam delillere dayanması gerektiğini vurgulayan Odabaşı, "Bu şikayet şahit yoluyla, resimleme yoluyla ispatlanmalıdır" diye konuştu.
SİGARAYLA SAVAŞANLAR VAKFI: "YILLARDIR BU YASAYI BEKLİYORDUK"
Bu arada, Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, yaptığı açıklamada, 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek sigara yasağı ile ilgili olarak "Yıllardır bu yasayı bekliyorduk" dedi. Belediyelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına da yasanın uygulanması konusunda büyük görevler düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Kural, sigaranın Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Sanatçılar, diziler kullanılarak insanların sigaraya alıştırıldığını ileri süren Prof. Dr. Kural, "Gizli reklamlarla gençlere özellikle ilköğretim öğrencilerine sigara özendiriliyor. Türkiye sigaraya alıştırıldı. Amerika kendi halkına sigara içirmiyor bize sigara satıyor" dedi. Prof. Dr. Kural, sigara yasağı konusunda anket yaptırdıklarını ve anket sonuçlarının ümit verici olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kural, anketten halkın yüzde 47'sinin uygulanacak para cezalarını doğru bulduğu, yüzde 22'sinin sigarayı bırakacağı, yüzde 31'inin ise sigarayı azaltacağını sonucuna ulaşıldığını kaydetti. Yasa konusunda herkesi duyarlı davranmaya çağıran Prof. Dr. Kural, "herkes üzerine düşen görevi yerine getirirse yasa başarılı alacaktır" dedi.
VATANDAŞ SİGARA YASAĞINA "UYMAM" DİYOR
Öte yandan 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek sigara yasağına vatandaş tepkili. Sokaktaki vatandaşın ortak görüşü bu yasanın başarılı olamayacağı yönünde. Vatandaş "Gerekirse tuvalette içeriz, biz yine gizli kapaklı sigaramızı içeriz" diyor. Bir kamu görevlisi, isteyen herkesin istediği yerde sigara içebilmesi gerektiğini belirterek, "Bir yasa çıkardılar kimin nasıl ceza uygulayacağı belli değil" diye konuştu. Taksi şoförü Muzaffer Göçer ise, "Yasa uygulanırsa çok iyi olur ama yasanın başarılı olacağını düşünmüyorum. Burası Türkiye, görevliye rüşveti veren yine sigarayı içer" dedi.
Yasa, her türlü toplu taşıma aracıyla birlikte taksilerde de sigara içilmesini yasaklıyor. Taksi şoförlüğü yapan Ahmet Karakoç, konuyla ilgili şöyle konuştu:
"Dolmuşlar aşırı dolu olduğunda dolmuş şoförleri yolda polis gördüğü zaman ayaktaki müşterisini yere oturtuyor. Biz de yolda polis ya da zabıta ekibi gördüğümüzde sigara içen müşteriye sigarasını saklamasını söyleriz. Müşteri yüzünden ceza alırsak da bunu bir şekilde müşteriye yansıtırız. Biz şoförler de trafiğin yoğun olduğu alanlarda sigara içmeyiz, uzun yollarda ve sakin alanlarda sigara içeriz."
KAFETERYA VE İÇKİLİ MEKAN SAHİPLERİ ENDİŞELİ
Yasadan 19 Temmuz 2009 tarihinde etkilenecek olan kafeterya ve içkili mekan sahipleri, yasanın uygulanmaya başlamasıyla müşteri sayılarında azalma olacağını söyleyerek yasaya tepki gösteriyorlar. Ankara'da kafe yetkilisi Umur İşgören, yasayı eleştirirken, "İnsanlar içkilerinin yanında sigara da içmek istiyorlar. Bu yasa bizi olumsuz etkiler müşteri sayımızda azalma olur" diye konuştu.
Restoran sahibi Ali Işıksever ise yasayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şunları ifade etti:
"Ben restoran işletmecisi ve sigarayı yeni bırakmış biri olarak bu yasayı yerinde buluyorum. Biz çalışanlarımızla birlikte bu yasaya uyacağız. Çalışanlardan bu yasaya uymayan olursa da işten çıkarırım. İlk önce çalışanlar olarak sigara yasağına biz uyacağız ki müşteri de uysun."
(ANKA)
Yayın tarihi: 16 Mayıs 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/16//haber,8B5339EE95EE41F1BA3B5C2CB61018E6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.