kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Divanın külleri Boğaza serpildi

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Dünyanın ''La Diva Turca'' olarak alkışladığı 20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer'in külleri, Dolmabahçe açıklarında düzenlenen törenle İstanbul Boğazı'nın sularına bırakıldı.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Soprano Leyla Gencer anısına düzenlenen veda töreni, yakın dostlarıyla beraber sanatçının küllerini taşıyan Süreyya adlı teknenin Kuruçeşme'den Dolmabahçe açıklarına ulaşmasıyla başladı.

Gencer'in külleri, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu'nun seslendirdiği eserler ve alkışlar eşliğinde, Boğaz sularına döküldü. Gencer'in küllerini boğaz sularına, sanatçının hayatını ''Tutkunun Romanı'' adındaki kitabına aktaran Gazeteci Yazar Zeynep Oral ile yakın dostları Türkiye'nin Tallin Büyükelçisi Şule Soysal ve Melahat Behlil bıraktı.

20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer, 10 Mayıs Cumartesi günü Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden yaşamını yitirmişti.


LEYLA GENCER'İN BİYOGRAFİSİ

Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. Leyla Gencer sanat hayatına ilk adımı 1950 yılında Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin Cavalleria Rusticana eserindeki Santuzza rolüyle attı. Leyla Gencer'in 1954 yılında Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda "Madame Butterfly" operasıyla başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni 1957 yılında Milano'da La scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in Les Dialogues de Carmelites operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.

ADINA MÜZE YAPILACAK

Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer 1980 yılında sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı. Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer hayatının son yıllarını Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak, genç şancıları yetiştirmeye adadı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer 1995 yılından beri düzenlenen "Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması" yla opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.

Opera repertuarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer 1988 yılında sunulan "Devlet Sanatçısı" ünvanının yanı sıra, en sonuncusu 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pekçok önemli opera ödülünün de sahibiydi.