İLİŞKİLİ HABERLER
Küba Devrimi şaşırtmaya devam ediyor
Küba Devrimi şaşırtmaya devam ediyor
Castro ve diktatörlük tartışmaları
* Hürriyet yazarı Hadi Uluengin, 1 Nisan'da yayımlanan "Fidel'e destan cehalet bostan" yazısında Fidel Castro'yu 'megaloman Küba diktatörü' olarak adlandırdı. Uluengin'in Küba merakı, 'cinnet yıllarım' dediği dönemde başlamış. O dönemki halini "Yaşım toy, ahmaklığım diz boyu," sözleriyle anlatan Uluengin, Fransız felsefesinin ünlü isimleri Jean-Paul Sartre ve Regis Debray'i "'Entelokrat' denilen ve züppelik üreten sol aydınlar" olarak adlandırdı.
Dostluk Derneği: Cahil sensin!
* Jose Marti Derneği, Hadi Uluengin'in yazısına cevap olarak bir açıklama yayımladı. "Söz konusu yazınızdaki tek isabetli unsurun cehalete dair vurgunuz olduğunu düşünüyoruz. Ancak ortada bir cehalet varsa, bu cehalet sizinkinden başkası değildir,"
Devrimin izinde Küba yolcusu sanatçılar
* Küba Devrimi, pek çok sinemacı, yazar ve ressama da ilham verdi. Küba'yı ilginç kılan, devrime hayran sanatçıları kendine çekmesi oldu.
* Edebiyat alanında Ernest Hemingway, Graham Greene, Stephen Crane gibi İngiliz ve Amerikan romanının büyük isimleri için Küba insanı, doğayla mücadelesinin dramatize edilebileceği bir arka plan ve renkli kültürüyle zengin bir izlenim kaynağıydı.
İhtiyar Hemingway ve Küba
* Hemingway'in kısa ve çarpıcı romanı veya 'uzun hikâyesi' İhtiyar Adam ve Deniz, 1951 yılında Küba'da yazılmıştı. Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanını da Havana'dayken 1939'da yazdı.
Guevara'nın günlükleri film olmuştu
* 2004 tarihli The Motorcycle Diaries, 23 yaşındaki Ernesto Che Guevara'nın Güney Amerika'da yaptığı seyahatleri anlatıyordu. Che'nin 1952'de arkadaşı Alberto Granado'yla birlikte yaptığı yolculuk, ona fakir köylü halkın yaşam koşullarını göstermişti. Guevara'yı Meksikalı oyuncu Gael Garcia Bernal'in canlandırdığı film, Türkiye'de Everest Yayınları tarafından yayımlanan Motosiklet Günlükleri kitabına dayandırılmış.
Miller, Castro ve Gabo'yu bir araya getiren yemek
* 20. yüzyılın önde gelen tiyatro yazarlarından Arthur Miller, 2000 yılında Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'nun verdiği bir yemeğe katılmıştı. Miller, olayı daha sonra şöyle anlatmıştı: "Devrim Sarayı'na geldiğimizde fotoğrafçı eşimden Castro'yla tanışmadan önce Leica makinesini görevlilere teslim etmesi istendi. Oldukça kısa boylu olan Gabo bizi Castro'ya tanıştırmak için konuşmaya başladı. Bir süre sonra Castro aniden bana baktı ve bağırdı: 'Doğum günün ne zaman!' '17 Ekim 1915,' diye cevap verdim, sorudan şaşkına dönmüştüm. Uzun işaret parmağını sağ şakağına dayadı. Herkes suspus olmuştu. Castro şöyle dedi: 'Benden 11 yıl, 5 ay ve 14 gün daha yaşlısın!'"
* Yemeğe 21.30 gibi oturmuştuk, 23.30 civarında Castro hâlâ bütün enerjisiyle konuşuyordu. Saat geceyarısını geçti, 01.30 civarında Garcia Marquez oturduğu sandalyede uyuklamaya başlamıştı.
Küba'nın sanatı da kendisi gibi renkli
* Küba sanatı deyince akla gelen kültürel karışım, adanın sosyal bileşimini de ifade eden Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın bir aradalığıyla özetlenebiliyor.
* Küba sanatı deyince akla ilk gelen imgelerden biri de, elbette Alberto Korda'nın Che Guevara karesi. Korda, Küba Devrimi'nin ilk yıllarında da bu olayı yakından görüntülemiş bir sanatçı. Ve elbette, Küba'yla özdeşleşen sokak sanatı dalgası da, bu ülkede Jose Guadalupe Posada ve duvar resmi sanatçısı Diego Rivera gibi isimlerin ortaya çıkmasında rol oynamış. 1920'ler ülke sanat tarihine damgasını vuran Vanguardia sanatçıları, Kübizm ve Sürrealizm gibi akımlara göz kırpmış. Arthur Miller Hemingway
İLİŞKİLİ HABERLER
Küba Devrimi şaşırtmaya devam ediyor
Yayın tarihi: 4 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/04/pz/haber,6EE64F13B16A4F30A5B6F552FC72786C.html
Tüm hakları saklıdır.