Nokta Dergisi eski Genel Yayın yönetmeni Görmüş beraat etti
Kapatılan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, hakkında "İftira ve Hakaret" suçulamasıyla açılan davadan beraat etti.
Nokta Dergisi'nde yayınlanan "Darbe Günlükleri" başlıklı haberde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e iftira attığı ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Gazeteci-Yazar Alper Görmüş beraat kararının ardından yaptığı açıklamada, "Beraat ettim, ancak haberimi ispatlama imkanı tanınmadığı için mutlu değilim." dedi.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Gazeteci-Yazar Alper Görmüş, avukatları, Genç Siviller Derneği'nin üyeleri ve gazeteci arkadaşları ile birlikte geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren duruşmada, Alper Gürmüş'ün avukatları, iddia makamının Alper Görmüş hakkında Nokta Dergisi'nde yayınlanan yazı nedeniyle Emekli Oramiral Özden Örnek'e hakaret ettiği ve iftira attığı iddasıyla kamu davası açıldığını hatırlatarak, "Yapılan yargılama sırasında soruşturmanın genişletilmesi talebi mahkemece reddedilmiş olup, bu hususun sanık lehine değerlendirilmesi ve bu nedenle sanık savunmalarına itibar edilerek suça konu yazının görünürdeki gerçeğe uygun olduğu, dolayısıyla olayda atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını, eylemin Anayasa'nın düşünce ve düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü düzenleyen 25, 26 ve 28. maddeleri ile 5187 sayılı Basın Yasası'nın basın özgürlüğünü düzenleyen 3. ve aynı yasanın haber kaynağını açıklamayı düzenleyen 12. maddesi kapsamında değerlendirilerek sanık adına açılan dava nedeniyle beraat kararı verilmesini istedi.
Emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli ise, karşı mütaalada delillerin hukuka uygun olmadığını, mütaalayı hukuki bulmadığın ifade ederek, sanığın cezalandırılmasını istedi.
Bunun üzerine sanık avukatları Ümit Karadaş ve Filiz Kerestecioğlu bir kez daha söz alarak mütaalanın gayet hukuki olduğunu ve sanığın beraatine karar verilmesini istedi.
Sanık Gazeteci Yazar-Alper Görmüş de, son sözünün sorulması üzerine, "Haberimiz doğrudur, bunu ömrüm boyunca savunacağım." dedi.
Alper Görmüş'ün son sözlerini söylemesinin ardından kararı açıklayan hakim, Alper Görmüş hakkında hakaret ve iftira suçularından yargılanarak cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de; sanığa atılı suçun kasıt ve unsurları oluşmadığından CMK'nın 223. maddesi uyarınca beraatine karar verdi.
Beraat karının ardından Bakırköy Adliyesi önünde bir açıklama yapan Alper Görmüş, "Beraat kararı verildi ancak ben bundan mutlu değilim." dedi. Görmüş, davanın "İftira ve Hakaret" suçundan açıldığını bu yüzden haberi ispatlama imkanının tanınmadığı için üzgün olduğunu söyledi. Görmüş, "Geçen yıl 29 Mart'ta darbe günlükleri haberi yayınlandığında istifamla karşılanmıştı bazı çevreler tarafından. Basında bazı çevreler bu günlüklerin sahte olduğunu söylemişlerdi. Ben o gün en başından beri şunu söylemiştim; tabi ki Özden Örnek'in böyle bir dava açma hakkı vardı. Fakat biz bunun çok geniş bir dava olmasını istiyorduk. Sözü edilen basit bir hakaret ve iftira. Bu günlükleri ben yazdım-yazmadım meselesi değildi. Bunun gerçekten Özden Örnek'in bilgisayarından çıkan bilgilere dayanarak yazıldığını bu haberle biz ispat etmek istiyorduk. En başından sadece şunu söyledim; ben ispat etme hakkı istiyorum. Bu iddiamı ispat etme hakkı istiyorum ve Türk yargısından bunu istiyorum. Dava açılısın, eğer söylediklerimiz yalansa biz yargılanalım. Ama değilse de gereği yapılsın. Çünkü darbe girişiminde bulunmak suçtur ve cezası vardır. Fakat ne yazık ki, başından itibaren bu yönde bir gelişme olmadı." şeklinde konuştu.
Bu konuda Cumhuriyet savcılarına 5 ya da 6 suç duyurusunda bulunulduğunu aktaran Görmüş, "Fakat Cumhuriyet savcıları günlüklerde adı geçen kişilerin asker olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verip söz konusu suç duyurularını askeri savcılığa gönderdiler. Fakat askeri savcılık bu yönde herhangi bir girişim bulunmadı. Çünkü Genelkurmay'dan gerekli izin çıkmadı soruşturma açılması yönünde. Bu yol kapanınca ben bu davayı 2004'te Türkiye'nin iki darbe atlattığı iddiamızı mahkemelerde, gerekirse askeri mahkemede tartışmaya ve bunu kanıtlamaya hazırız demiştim. Bunun üzerine biz bu hakaret ve iftira davasının genişletilerek sürdürülmesini ve iddialarımızı bu mahkemede hiç değilse savunabilmek ve ispat hakkını kullanmak istedik. Başından beri buna da izin verilmedi. Mahkeme bu yöndeki bütün tanıklık girişimlerimizi reddetti. Zamanın Dışişleri Bakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı'nın 'biz bunları biliyorduk' açıklamaları karşısında bile girişimlerimiz akim kaldı. Ben bu nedenle beraat etmekten çok mutlu değilim. Ben son sözüm sorulduğunda söylediğimi burada da söylemek istiyorum; 'haberimiz doğrudur, bunu yıllar boyunca savunmaya devam edeceğim.' " şeklinde konuştu.
Alper Görmüş, son olarak polis incelemesinde günlüğün Özden Örnek'in bilgisayarlarından çıktığının ıspatlandığını dile getirerek, "Günlüklerin bir kopyasını beni ifademi almak üzere çağıran Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıya vermiştim. Bilgisayar ortamında. Ve sonra öğrendik ki, bu CD'ler emniyete gönderilmiş ve buradaki incelemenin sonucunda bu günlüklerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığına dair rapor tutulmuş. Mahkeme bunu dahi istetmedi. Biz bugünkü duruşmada bunun savcılıktan istenmesini talep etmiştik. Bunu dahi istetmedi. Ve sonuçta ispat hakkı bir vatandaşın en temel haklarından. Suçlanan bir insanın ispat hakkı galiba sonsuz kadar engellenmiş oldu. Çünkü anlıyoruz ki; hukuk yönünden bu çerçevede şu anda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Meğer ki başka savcılar çıksın ve gerekli şeyleri yapsın. Ama öyle anlıyorum ki, bizim yapabileceğimiz bir şey artık kalmadı. Fakat bu beraat şunu da gösteriyor; kamuoyunda bu beraat ve müşteki Örnek'in avukatının bu raporun emniyetten istenmesine karşı çıkması ve bir bilirkişiye gönderilmesine de karşı çıkması bütün bunlar bizim haberimizin tamamen doğru olduğunu, 2004'te gerçekten iki tane darbe atlattığımızı gösteriyor. Ve kamuoyu kanaati bakımından sabittir. Ama hukuk önünde bunu ispatlayamadık. Ben bu bakımdan beraatime çok sevinemedim." diye konuştu.
Bu arada duruşma öncesinde Bakırköy Adliyesi'ne gelen gezteci Layla İpekçi, sanatçı Lale Mansur, Şanar Yurdatapan, Kürşat Bumin ve Genç Siviller Derneği üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile gazetci Alper Görmüş'e destek verdi. Lale Mansur ve Leyla İpekçi, Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükten bir bölüm okudu.
CİHAN
Yayın tarihi: 11 Nisan 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/11//haber,D46B0F3081154928841BAB9EF23A35A9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.