kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gönül: El bombaları MKE'den kaçırılmadı

NUR BATUR ANKARA
Savunma Bakanı Gönül yakalanan bombaların MKE'den sızmadığını söyledi ve ekledi: Kara Kuvvetleri'nin adını bile anmak çok yanlış olur..
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin birçok yerinde ele geçirilen el bombalarıyla ilgili ilk kez SABAH'a konuştu. Gönül, el bombalarının kesinlikle MKE'den sızmadığını açıklarken, dolaylı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sızmış olabileceğine işaret etti. "Her yerde fire olur ama bu fireyi yaygınlaştırmamak lazım" diyen Savunma Bakanı, Gönül sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Türkiye'nin her yerinde el bombası bulunuyor. Hepsi Makine Kimya Enstitüsü'ne ait.
Makine Kimya, Türkiye'nin iftihar edeceği mükemmel bir kuruluştur. Silahlı Kuvvetlerin klasik silahlarının en temel kuruluşudur. Burada kayıtlar fevkalade ciddi tutulmaktadır. Ve bu güne kadar tahkikatlar yapılmıştır. Makine Kimya'ya yönlendirilecek en küçük bir ihmal tespit edilememiştir. Bu sebeple MKE malı olması, MKE'nin suçlanmasını iltizam etmez.

* MKE'den kesinlikle sızmadığını söylüyorsunuz. Peki nereden sızdı?
Nereden sızdığını sorumlu kurumlar arayıp bulacaklardır.

* Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın savcılığa bir yazı gönderdiği belirtiliyor. Yazıda, bombaların Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde olduğu ama bunların tatbikat ve operasyonlarda kullanıldığı söyleniyor. Size gelen resm bilgi var mı?
Bana gelen resmi bir bilgi yok.

* Sizce nereden sızıyor?
Mahkemelik bir iş, tahminde bulunamam. Ama, kesinlikle size ifade ediyorum. Bizim Bakanlığımıza bağlı olarak çalışan MKE'nin bu üretimi yaptığı doğrudur. Ama bu tevziattan, bu malzeme kaçışından herhangi bir sorumluluğu olmadığı, defalarca yaptığımız incelemelerle ortaya çıkmıştır. Kayıt düzeni fevkalade muntazamdır ve malına sahip çıkmaktadır.

* Kara Kuvvetleri'nden mi?
- Bilemem. Ben Kara Kuvvetleri'nin böyle bir şey yaptığı kanaatinde değilim. Kara Kuvvetleri Komutanlığı hakkında konuşacak durumda değilim ama Kara Kuvvetleri lafını bile ağzımıza almamız yanlış olur. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın o kadar imkânı var ki, 3 tane bombayla mı itham edilecek. Komutanlık'ta falanca yerdeki bir çavuş deseniz aklıma gelir. Ama, Kara Kuvvetleri diyorsunuz.

* Belki bir çavuş ? İçerden sızıyor diyorsunuz?
Belki. İtham etmeyelim.

* Yani tek bir kişi veya kişiler diyorsunuz?
Münferit bir kişiye bile olur diyemem çünkü ezbere olur.