kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petkim'in devrinde geri sayım başladı

Yeni Haber
Petkim sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna devrinin, 7 Mayısa kadar gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ortaklıkta yer alan Turcas'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ise yaptığı açıklamada, Petkim'de ödemenin ne şekilde yapılacağına dair fiyat ve diğer faktörleri mukayese ettiklerini, konuya ilişkin net kararı 14 Nisana kadar açıklayacaklarını söyledi.

Petkim'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin devrine yönelik ihaleye karşı açılan davalarla ilgili olarak da Aksoy, bundan sonraki sürece ilişkin bir endişe taşımadıklarını kaydetti. Aksoy, davalarda muhatabın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olduğunu, İdarenin de bu konuda mesafe aldığını söyledi.

Devir işleminin ardından Petkim'in, Türk ekonomisinde çok pozitif bir rolü olacağının altını çizen Aksoy, Petkim'in Türk sanayisinin dünyaya ihracatında da çok önemli işlevi olacağını kaydetti.

Aksoy, Petkim'e ilişkin projeskiyonlarını; çalışanlar, sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile paylaşacaklarını ifade ederken, ''Ama şu anda henüz bunu konuşabilecek yetkiyi kendimizde görmüyoruz, devir sonrasında bunu gerçekleştireceğiz. Ancak, Petkim Türkiye'nin petrokimya üssü olacak'' dedi.Aksoy, daha önceki açıklamalarında da Petkim'e yönelik yatırım programı çerçevesinde, 7-8 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir yatırım kapasitesi programının söz konusu olduğunu ve yapılacak yatırımlar kapsamında EON ile birlikte doğal gaz ve kömüre dayalı iki elektrik santrali yapılmasının planlandığını ifade etmişti.Aksoy, büyüyen Türkiye'de Petkim'in piyasadan alacağı payın da yüzde 40 olacağını öngördüklerini de bildirmişti.

İHALE SÜRECİ

Bu arada Petkim'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, 2007 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilmiş, ihalede en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti.Ancak daha sonra ihale komisyonu, ihalede 2 milyar 40 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna yönelik karar verdi ve satış onaylandı.

Son olarak Danıştay 13. Dairesi, Petkim'in Socar&Turcas-Injaz ortak girişim grubuna satılmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK), 22 Kasım 2007 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.Davacı Petrol-İş Sendikasının, Danıştay 13. Dairesi'nin bu kararına itiraz hakkı bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİNDEN BİRİ

Öte yandan Petkim 3 Nisan 1965 tarihinde TPAO öncülüğünde kuruldu.Petkim, ilk İzmit-Yarımca Kompleksinde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı, daha sonraları diğer fabrikalar bunu takip etti. Hızla artan talebi karşılamak için Petkim'in ikinci kompleksinin Aliağa'da kurulması kararlaştırıldı.

Aliağa Kompleksi projelendirildiği yıllardaki mevcut en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kuruldu ve 1985 yılında işletmeye alındı.

14 fabrikası, 8 ortak tesisi, elektrik üretim ünitesi, atık giderme ünitesi, liman ve barajıyla (Güzelhisar Barajısı) Türkiye'nin en gözde şirketlerinden biri olan Petkim, 50'yi aşan petrokimya ürünü yelpazesiyle bugün Türk sanayinin vazgeçilmez bir ham madde üreticisi durumunda bulunuyor.

Petkim'in ürettiği ham maddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar, inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Sentetik elyaflar ise tekstil sektöründe kullanılıyor. Ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için de girdi üretiliyor.

AA