kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prim gün sayısı 7200 oldu

ANKA
Yeni Haber
Çalışma Bakanlığı ile sosyal taraflar SSK'lılarda prim gün sayısının 9 binden 7 bin iş gününe düşürülmesini konusunda uzlaşmaya vardı.

Aylık bağlama oranları da sistemde bulunanlar için ilk 10 yıl yüzde 3, sonraki yıllarda da yüzde 2 olacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın temel parametreleri sayılan 65 yaş emeklilik, fiili hizmet zammı ve güncelleme kat sayısında ise mutabakata varılamadı.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sosyal tarafların 4.5 saatlik süren görüşmesi sona erdi. Sosyal taraflar görüşmede emeklilik yaşı, fiili hizmet zammı, prim gün sayısı, aylık bağlama oranları, ortez protez, güncelleme kat sayısı ve sivil toplum kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumu yönetiminde yer alması masa yatırıldı. Toplantı sırasında büyük bir pasta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilirken, bu pastanın toplantı yapan sosyal taraflara getirildiği ileri sürüldü.

AYLIK BAĞLAMA ORANI İLK 10 YIL YÜZDE 3 OLACAK

SSK'lılarda prim gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200'e düşmesi kararlaştırılırken, emeklilik için 65 yaş sınırı korundu. Sistemde bulunanlar için aylık bağlama oranlarında da uzlaşma sağlanırken, yasa tasarısında yüzde 2 olması öngörülen aylık bağlama oranın ilk 10 yıl için yüzde 3, sonraki yıllarda ise yüzde 2 olması kararı alındı. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden sonra sisteme yeni girecekler için ise aylık bağlama oranı yüzde 2 olacak. Ortez ve Protezde ise 18-45 yaş sınırı ve kurumların yüzde 50 ödeme payı yasa tasarısından çıkarıldı. Sivil toplum örgütleri göre Sosyal Güvenlik Kurumu toplantılara katılabilecek.

FİİLİ HİZMET ZAMMINDA UZLAŞMA YOK

Taraflar, 65 yaş emeklilikte, fiili hizmet zammında ve güncelleme kat sayısında ise mutabakata varılamadı. Yetkililerden, görüşmede, sosyal tarafların getirdiği gündem haricinde maddelerin konuşulmadığı öğrenildi.

"GÜNÜ BİRLİK KARARLARIN TÜRKİYE'YE FATURASI BELLİ"

Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla bir araya gelerek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Yasa Tasarısını bir hafta boyunca değerlendirdiklerini belirterek, "Bu yasa tasarısı 70 milyonu ilgilendiriyor. Bununla ilgili günü birlik kararlar veya seçimlik kararların Türkiye'ye ne gibi faturalar ödettiğini geçmiş yıllarda hepimiz gördük" dedi.

Bu görüşmelerden kimsenin dört dörtlük mutabakat beklememesi gerektiğinin altını çizen Çelik, böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi. Çelik, önemli konularda mutabakata vardıklarını dile getirerek, 19 maddenin büyük çoğunluğunda anlaştıklarını kaydetti.

"MUTABAKATA VARILMAYAN KONULARDA GÖRÜŞMEMİZ DEVAM EDECEK"

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu,kavga etme niyetinde olmadıklarını sürekli ifade ettiklerini hatırlatarak, sosyal güvenlik sisteminin değişmesini savunduklarını söyledi. Kumlu, "Mutabakat sağlanamayan fiili hizmet zammı, güncelleme kat sayısı ve emeklilik yaşının Meclis Genel Kurul aşamasında bakanlık tarafından yeniden gözden geçirileceğini umuyoruz. Bizde takip edeceğiz. 19 maddenin yüzde 80-90'nın da mutabakat sağlanamadı. Bu konularda da tekrar görüşmelerimiz devam edecektir" diye konuştu.

"BEN BİLİRİM BEN YAPARIM ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL"

Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Çelik, tasarıyı bu hafta içinde genel kurula getirmeyi düşündüklerini söyledi. Bir gazetecinin 7 bin 200 prim gününün yalnızca SSK'lılar için mi sorusu üzerine Bakan Çelik, prim gün sayısındaki indirimin yalnızca SKK'lılar için olduğunu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'luların mevcut düzenlemede prim gün sayısının zaten 9 bin gün olduğu kaydetti.

Bir gazetecinin reformun parametrelerinden sayılan 9 bin prim gün sayısının 7 bin 200 güne nasıl indirildiğini sorması üzerine Çelik, şu yanıtı verdi:

"Uzlaşma, diyalog diyoruz o zaman bu toplantıları yapmamıza gerek yok. Netice itibariyle 70 milyonluk ülkeyiz. Sosyal tarafların taleplerini olabildiğince esnek davranması gerekiyor. Çağdaş dünyada ben bilirim yönetim ben yaparım yönetim anlayışı doğru değil."

"65 YAŞTA ÖTELEME VAR"

Soruları yanıtlayan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu,65 yaşta öteleme olduğunu fakat emeklilik yaşının değişmediğini söyledi. Kumlu, 2048'e kadar 65 yaşın uygulanmasının söz konusu olmadığının altını çizdi. Kumlu, işsizlerin sağlık hizmetinde 10 gün şartında da sorun olmadığını ifade etti.

Bir gazetecinin uzlaşılamayan maddelerin Genel Kurul aşamasında mutabakata varılmaması durumunda ne yapmayı planlıyorsunuz sorusu üzerine Kumlu, bunu değerlendireceklerini söyledi.