Klonlanmış gelişme aşamasındaki (embriyonik) kök hücreleri kullanan araştırmacılar, denek farelerde parkinson hastalığını tedavi ettiler.
Araştırmacılar, klonlama teknolojisiyle embriyonik kök hücre yapmanın ve bunları her vakaya özel tedavi için kullanmanın mümkün olduğunu kanıtlamaya çalıştığı sırada, bir fareden klonlanmış kök hücrelerinin o farenin vücuduna, başka bir farenin kök hücrelerinden daha az rahatsızlık verdiğini keşfettiler.
New York'taki Memorial Sloan-Kettering Enstitüsünden Viviane Tabar, "Bu, zaten başından beri tahmin ettiğimiz bir şeyi, genetik olarak birbirine uyan hücrelerin daha iyi işe yaradığını ortaya koydu" dedi.
Tabar ve ekibi, ilk önce bir farede beyin hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanarak parkinson benzeri bir hastalık ortaya çıkardı. Aynı farenin kuyruğundan sıradan hücreler alan ekip, hücrelerin çekirdeğini boşaltılmış fare yumurtası hücrelerinin içine aktardı ve klonlama işlemi yaptı. Bu sürece fiziksel hücre nükleer transferi ya da "tedavi edici klonlama" deniyor.
Birkaç gün sonra klonlanmış embriyolar kök hücrelerinden alındı ve bunlar laboratuvarda büyütüldükten sonra parkinson hastalığında kaybolan harekete geçirici (dopaminerjik) beyin hücreleri haline getirildi. Bu hücreler hasta farenin beynine konuldu ve fare iyileşti.Tabar, bu yöntemin daha önce hiç kimse tarafından denenmediğini söyledi.
AA
Yayın tarihi: 24 Mart 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/24//haber,2D6650CDF2E649318FE478D78FC5AF49.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.