Önde Zeytin Ağaçları Araştırma-yazı: Gizem Sezgin, Yemek tarifleri: Gökçen Adar, Komili Zeytinyağları Yayını, 208 sayfa, 50 YTL
Önde zeytin ağaçları
Komili, bundan 10 yıl kadar önce Türkiye'de zeytinyağı kültürünün yayılması için büyük çaba gösteren bir firmamız. Onun başlattığı bu akım, daha sonra Tariş, yerel yönetimler ve küçük üreticiler tarafından devam ettirildi. Zaman içinde Zeytinyağı Konseyi'nin hazırlattığı, ama kolay kolay bulunamayan Dünya Zeytinyağı Ansiklopedisi, yemek kültürümüze birçok değerli eser kazandıran Artun Ünsal'ın Ölmez Ağacın Peşinde gibi bu kültüre katkıda bulunan kitaplar yayımlandı. Komili ise uzun bir aradan sonra zeytin ve zeytinyağı kültürü ile ilgili yeni bir kitabı piyasaya sundu: Önde Zeytin Ağaçları. Kitap iki ayrı bölümden oluşuyor. İlk bölüm, zeytin ve zeytinyağının tarihçesini, eski adı Klazomenai olan Urla'daki, MÖ 6. yüzyıldan kalma, Anadolu'nun en eski zeytinyağı atölyesini, zeytinyağının merkezi sayılan Edremit Körfezi ve Ayvalık yöresindeki zeytinciliğin öyküsünü içeriyor. Ayrıca Anadolu'da yetişen bütün zeytin çeşitlerinin listesi, özellikleri, zeytinyağı türleri de eserde yer alıyor. Kitaba, yerel zeytin ve zeytinyağı üreticileri, küçük atölye sahipleri, kısacası zeytin ve zeytinyağını yaşatanlarla yapılan küçük röportajlar da eklenmiş. Bu sayede okur, zeytinyağının ne kadar özel, insanla bütünleşmiş bir ürün olduğunu daha iyi kavrıyor. Kitabın ikinci yarısı ise zeytinyağı ile yapılan yemekler ve onların tariflerine ayrılmış. Eser, kaliteli fotoğraflarla bezenmiş. Basımı yeni tamamlanan Önde Zeytin Ağaçları, önümüzdeki günlerde belli başlı kitabevlerinde yer alacak.
Yayın tarihi: 9 Mart 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/09/pz/haber,51152178FAD94D4C8EEC65FA1968FD38.html
Tüm hakları saklıdır.