kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'nin tüketmemesi dünyayı durgunluğa iter

Mahmut Sancak
Dünya tüketiminin yüzde 30'unu yapan ABD'li tüketiciler, 2007'de 9.5 trilyon dolarlık harcama yaptı. Resesyon ABD'yi vurursa dünyanın etkilenmesi kaçınılmaz olacak..
ABD ekonomisi resesyona (ekonomik durgunluk) girer mi? Avrupa'ya, Asya'ya yayılır mı? Ekonomi dünyasının önde gelenleri günlerini bu ve buna benzer sorulara çözüm arayarak geçiriyor. Wall Street'in önde gelen finans kuruluşları ise bu sorulara çoktan cevap buldu bile. Merrill Lynch'e göre ABD durgunluğa gireli çok oldu. Goldman Sachs'a göre ise ABD durgunluğa baharda girecek. Lehman Brothers ABD'de durgunluğun olmayacağını düşünüyor. İster durgunluk, ister yavaşlama, uzmanların üzerinde hem fikir oldukları tek konu ABD ekonomisinin bu yıl önemli ölçüde yavaşlayacağı ve çok sayıda ABD'liyi işsiz bırakacağı... Peki ya dünya?

HAKLIYI ZAMAN GÖSTERECEK
İşte bu noktada görüşler birbirinden tamamen ayrılıyor. Bir grup ekonomist, 2000'den itibaren Asya'nın yükselen ekonomilerinin, ihracat ve ithalat bakımından ABD'nin küresel hakimiyetini kırdıklarını belirtiyor, "Eskiden 'ABD hapşırsa dünya nezle olur' denirdi. Oysa şimdi ABD hapşırsa belki dünyanın bundan haberi bile olmayacak" diyor. Çünkü bölge ekonomilerinin ABD'ye bağlılığı her geçen gün azalıyor. Dünya artık sadece ABD'ye değil, Çin, Hindistan, Avrupa ve hatta Afrika'ya mal satmaya çalışıyor. Diğer bir grup ise tam tersini düşünüyor: "ABD'nin durgunluğa girmesi halinde dünya ekonomisinin bu gelişmeyi mutlaka hissedeceğini" belirtiyor. Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek ancak bu yılın hareketli geçeceği kesin.
Haberin fotoğrafları