kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci

Türkiye İçin Riskler: Cari Açık Ve İç Politika

'Sert inişte dolar 1.40 YTL'ye yükselir'
Finans Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı:
GLOBAL durgunluk derinleşirse daha muhafazakar senaryolar gündeme gelir. Eğer yavaşlama sert iniş şeklinde olacaksa büyüme hedefi 1-1.5 puan aşağıya çekilmeli. Eğer global piyasalarda işler daha da kötüye giderse kur bu seviyede tutulamaz. Bizim asıl senaryomuzda yıl sonu dolar tahminimiz 1.2550. Ancak uluslararası piyasalardaki sert düzeltmeler ile bu 1.35- 1.40 YTL'ye kadar yükselebilir. Cari açık bir risk, iç politik risk de artıyor. Hükümetin ekonomiyi öncelikli konu olarak görmediğini düşünüyoruz.

'Bozulma uzun süreli olursa, büyüme yüzde 3'lere düşer'
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci:
BİZİM baz senaryomuz uluslararası piyasalardaki koşulların yılın ikinci yarısından itibaren düzeleceği yönünde. Bu nedenle büyüyen Türkiye'nin cari açığını finans etmekte zorlanacağını düşünmüyorum. Ancak likidite koşullarındaki bozulma daha uzun süreli devam ederse Türkiye büyümede ciddi darbe alır. Büyüme yüzde 3-4 seviyelerine geriler ve zaman kaybeder. Ancak Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında bir hikayesi var. En önemlisi büyüme potansiyeli vaad ediyor.

'Dalgalanmadan etkilenmemek imkânsız'
EFG Menkul Başekonomisti Baturalp Candemir:
TÜRKİYE gibi dış borç ve cari açığını finans etmek için yılda 70-75 milyar dolara ihtiyaç duyan bir ülkenin yurtdışı piyasalardaki gelişmelerden etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye, ABD ve AB'deki durgunluktan çok etkilenir. Özellikle dış ticaretin yüzde 60'ından fazlasını yaptığımız AB ekonomilerinde yavaşlama ihracat sektörlerinde baskı oluşturur. Büyüme yavaşlar. En büyük sorun cari açığın finansmanında... Önümüzdeki 3 yıl likidite koşullarının iyileşmeyeceğini varsayarsak, kurun bu seviyelerde kalması mümkün değil.