kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Günde 4 işçi iş kazasında ölüyor

Yeni Haber
İstanbul Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen patlamada 21 kişinin hayatını kaybetmesi işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de her yıl 80 bin iş kazası meydana geliyor. Bu kazaların bin 600'ü ise ölümle sonuçlanıyor. Türk Tabipleri Birliği İşçi Sağlığı ve İş yeri Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Bülent Aslanhan ANKA'ya yaptığı açıklamada, her gün 4 çalışanın iş kazası ve meslek hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini belirterek "Bu bir kader değildir. Ülkemizde de bu denli ölümlü iş kazası görülmesinin ana nedeni işverenlerin kazaları engelleyici tedbirlere kaynak ayırmamasıdır" dedi.

İŞ KAZALARININ BAŞINDA YÜKSEKTEN DÜŞME VE ELEKTİRİK ÇARPMASI GELİYOR

Dr. Aslanhan, iş kazaları ve meslek hastalıklarının çalışanların sağlığını tehdit eden iki faktör olduğunu belirtti. Bunların bir işletmenin sağlıklı ve güvenli olup olmadığını belirleyen iki parametre olduğunu kaydeden Dr. Bülent Aslanhan, "Ölümlü iş kazalarının nedenlerinin başında yüksekten düşme ve elektrik çarpması geliyor. Meslek hastalıkları olarak baktığımızda ise; Türkiye'de en sık görülenler gürültüye bağlı işitme kayıpları, başta akciğer olmak üzere çeşitli organlarda görülen kanser ve bel fıtıklarıdır" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ortalamalarının oldukça üstünde iş kazasına sahne olduğunu ifade eden Aslanhan, "Tüm bunları engelleyebilmek mümkün. Bunlarla ilgili iş yerlerinde alınacak tedbirler dünyaca belirlenmiş standartlara bağlıdır. Bu tedbirleri almak bir parça mali kaynak gerektirir. Ülkemizde de bu denli ölümlü iş kazası görülmesinin ana nedeni işverenlerin kazaları engelleyici tedbirlere kaynak ayırmamasıdır" diye konuştu.

Dr. Aslanhan, meslek hastalıkları olarak bakıldığındaysa sadece iş yerinden kaynaklanan, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik adı altında toplanan değişik risk faktörleri bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'de gürültüye bağlı işitme kayıpları, başta akciğer olmak üzere çeşitli organlarda görülen kanser ve bel fıtıklarının en fazla görülen meslek hastalıklarından olduğunu vurgulayan Dr. Aslanhan, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki bu iş kazaları ve meslek hastalıklarını engellemek mümkündür. Yeter ki bu konuda niyetli bir Çalışma Bakanlığı yaklaşımı ve insancıl bir yatırımı önceleyen işveren duygusunun olması yeterlidir. Bu bir kader değildir. Alınacak tedbirlerle engellenebilir" dedi.

(ANKA)