TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin gizli oylamasında 401 kabul, 110 ret oyu çıktı.
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasında, 401 kabul, 110 ret oy çıktı.
Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin 1. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 514 milletvekili katıldı. Oylamada, 401 kabul, 110 ret, 1 çekimser ve 2 oy boş çıktı.
Teklifin 1. maddesiyle, Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrası, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklenerek, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' şeklinde değiştiriliyor.
AKP ve MHP, DTP katılmadığı için Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle üniversitelerde türban serbestisi sağlayacak anayasa değişikliği teklifini ortak grup önerisi olarak Meclis Genel Kurulu gündemine getirdi. Yapılan oylamada AKP ve MHP'nin ortak grup önerisi kabul edilirken buna göre, Meclis bugün anayasa değişikliği oylaması bitene kadar çalışacak. İkinci turun yapılacağı 9 Şubat Cumartesi günü ise Genel Kurul saat 11.00'de toplanacak ve yine oylamalar bitene kadar çalışacak.
Meclis Genel Kurulu, türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere saat 15.00'de Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Genel Kurul öncesinde saat 14.30'da Danışma Kurulu toplantısı yapılması öngörülüyordu ancak DTP'den hiçbir üyenin katılmaması nedeniyle Kurul toplantısı yapılamadı. AKP ve MHP ise Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatlerini ortak grup önerisi olarak Meclis Genel Kurulu gündemine getirdi.
ERGİN: MECLİS TEKLİFİ GÖRÜŞEBİLİR
Meclis Genel Kurulu'nda ilk sözü alan AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AKP ve MHP'nin ortak verdiği grup önerisi hakkında bilgi verdi. Ergin'in verdiği bilgiye göre Meclis Genel Kurulu bugün anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri bitene kadar çalışacak.
Yarın saat 14.00'de toplanacak olan Meclis'in gündeminde ise Gaziantep'e İstiklal Madalyası verilmesi hakkındaki kanun teklifi görüşülecek. Meclis yarın saat 20.00'ye kadar çalışacak. Cuma günü ise Meclis Genel Kurulu saat 14.00-19.00 arasında çalışacak. Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasının yapılacağı 9 Şubat Cumartesi günü ise Genel Kurul saat 11.00'de toplanacak ve yine oylama bitene kadar çalışacak.
AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, CHP'nin, anayasa değişikliği teklifinin, Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle Genel Kurul'da görüşülemeyeceğine yönelik itirazlarına yanıt verdi. Anayasanın 2'nci maddesinde sadece laiklik ilkesinin yer almadığını ifade eden Ergin, "Anayasanın 2'nci maddesindeki düzenlemeler birbirine feda edilemeyecek önemli düzenlemeler. Bu parlamento en tabi şekilde bu değişiklik teklifini görüşebilir" dedi.
CHP'DEN DSP'YE SÖZ HAKKI JESTİ
AKP ve MHP'nin ortak grup önerisi hakkında çekilen kurada CHP'lilerin çıkması üzerine, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu konuşma hakkını DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı'ya verdi. Önerinin aleyhine söz alan Halıcı ise "Bu öneriye karşıyım. Türban düzenlemesi olarak adlandırılan teklifin Meclis'e getirilişini yanlış buluyorum. Siyasetçiler tarafından yaratılan ve büyütülen bu sorun hem önemlidir hem de çözülmelidir. Siyasetçiler türban üzerinden elini çeksin, din üzerinden siyaset yapılmasın."dedi. DSP olarak özgürlüklerden ve demokrasiden yana olduklarını kaydeden Halıcı "Yasakları savunmamız mümkün değil. Ancak özgürlük adına bir yasağı ortadan kaldırırken başka özgürlükler için riskler yaratmamalıyız." dedi.
ANADOL: LAİKLİĞİ TAKİYYECİ BİR ANLAYIŞLA DELMEK İSTİYORSUNUZ
AKP ve MHP'nin ortak grup önerisi aleyhine söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise hedefin türban değil laiklik olduğunu söyledi. Anadol, "Gerçekten anayasanın 2'nci maddesini arkadan dolaşarak laiklik ilkesini, her zaman yaptığınız gibi takiyyeci bir anlayışla delmek istiyorsunuz.Başbakan gözümüzün içine baka baka televizyondan soruyor; niye telaşlanıyorsunuz, bu mecliste laiklik karşıtı mı var. Laiklik karşıtı olduğunu söyleyen milletvekili mi var diyor. Başbakan bizleri unutkan sanıyor. Laiklik karşıtı olduğunu söyleyen milletvekili var. Siz varsınız başbakan, siz söylediniz" dedi. Erdoğan'ın geçmişte yaptığı laiklikle ilgili açıklamalardan örnekler veren Anadol, türbanla ilgili bazı AKP milletvekillerinden gelen açıklamaları da hatırlatarak "bunlar erken öten horoz muamelesine tabi tutuldular" dedi.
USUL TARTIŞMASI
Meclis Genel Kurulu'nda türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi. Görüşmeler öncesinde usul tartışması yaşandı. CHP Genel Sekreteri Önder Sav anayasa değişikliği teklifinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle önerge verdi. Sav, "gaflet, dalalet, ihanet içinde olmayalım, yol yakınken dönelim" derken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, teklifin usule ve içtüzüğe uygun olduğunu belirterek teklifin anayasaya uygun olduğunu söyledi. Şandır "40 yıldır tartışılan bir sorunu 40 yıl daha mı tartışalım, eğitim öğrenim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz" dedi.
Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'nin üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandı. Meclis takviminin AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmesinin ardından CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, teklifin anayasaya aykırı olduğu ve görüşülemeyeceği gerekçesiyle önerge verdi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil ise CHP'nin önerisi üzerine usul tartışması açtı. Usul tartışması üzerine ilk sözü alan CHP Ankara Milletvekili ve Genel Sekreteri Önder Sav, üniversitelerde türbanın 1984 yılından bu yana Danıştay, Anayasa Mahkemesi, AİHM kararları ile açıklığa kavuşturulduğunu belirterek 'Velev ki, simge olsa ne olur' sözleriyle konu yeni kritik bir aşamaya geldi. Yüksek Mahkeme kararlarına aykırı olarak getirilmek istenen düzenleme üniversiteleri bilimin değil inançların tartışılacağı alan haline getirilecek. Türban bu üniversitelerde sınırlı kalmayacak tüm topluma yayılacak" dedi.
Anayasa değişikliği teklifinin anayasaya karşı hile niteliği taşıdığını belirten Sav, teklifin hiç yapılmaması ve Meclis'e gelmemesi gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ın "hasadını toplayacağız" şeklindeki sözlerini hatırlatan Sav, "elmayı AKP yiyecek sapı da hasada çıktığını sananlara kalacak" dedi.
AKP ve MHP'lilere "toplumu kamplara bölmeyin, bindiğiniz alamet sizi kıyamete götürür" diye seslenen Sav, konuşmasını "gaflet, dalalet, ihanet içinde olmayalım, yol yakınken dönelim" diye tamamladı.
ŞANDIR: LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİL
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise yaptığı konuşmada, 40 yıldır tartışılan, toplumsal ayrışmaya ve cepheleşmeye çözüm üretmek üzere bir arada olduklarını belirterek "iyi niyetli girişimi başka alanlara çekerek yeni gerginlik alanları yaratmak anlayışını halkımız birlikte değerlendirecek ve gereğini yapacaktır. Bu teklifin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmek maksadı aşan bir anlayıştır. Bu teklif usule uygundur, içtüzüğe uygundur. Laikliğe aykırı değildir. MHP olarak biz Cumhuriyetimizin demokratik ve laik yapısını, devletimizin üniter yapısını siyasetin merkezi yapan bir partinin mensubu olarak bu teklifin laikliğe aykırı olduğu iddiasını asla kabul etmeyiz. Mesele bir toplumsal sorunun çözülmesi meselesi. 40 yıldır tartışıyoruz, bir kırk yıl daha mı tartışalım. Eğitim öğrenim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz. Niyet okuyarak toplumu germeye kimsenin hakkı yok. Bundan medet umulmasını siyaset yapılmasını da doğru bulmuyoruz" diye konuştu.
BOZDAĞ: ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİNİN NOKTASINA VİRGÜLÜNE BİLE DOKUNMUYORUZ
Usul tartışması kapsamında söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise verilen teklifin eğitim ve öğrenim hakkı ile ilgili olduğunu ve laikliğe aykırı olmadığını savundu. Bozdağ, "bu teklifin neresi hukuk devletine aykırı. Bu değişikliği farklı noktalara çekmek yanlıştır" dedi. Bozdağ, teklifle, Anayasanın ilk üç maddesinin noktasına, virgülüne bile dokunulmadığını kaydederek "biz bunlara dokunmuyoruz, bu konuda en ufacık bir çalışmamız yok" dedi.
GENÇ: EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ ALLAHI'NDIR YAZACAKSINIZ
Genel Kurul'da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise Başkanlık kürsüsünün arkasında yer alan "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözlerini işaret ederek, "Siz Anayasa'dan laiklik ilkesini kaldırdığınız zaman buraya 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Allah'ındır' yazacaksınız" dedi. AKP ve MHP'yi oy peşinde olmakla eleştiren Genç, türban sorununun çözümü konusunda "Abdullah Gül'ün karısı, Tayyip Erdoğan'ın karısı türbanlarını çıkaracaklar 'ey genç kızlar türbanınızı çıkarın' diyecekler, sorun ancak böyle çözülür" dedi.Başkanvekili Nevzat Pakdil ise Genç'i üslubu konusunda uyardı.
GİZLİ OYLAMA
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin yapılan oylamada, 397 kabul, 113 ret oyu çıktı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi oylandı. Yapılan gizli oylamaya 517 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda, 397 kabul, 113 ret, 4 çekimser ve 3 oy boş çıktı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, sonucu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.
d
DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Anayasa'nın 42'nci maddesi
II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi
MADDE 42. Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.
Devlet, maddimkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.
Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.
Formül ne getiriyor: 42'nci maddenin birinci fıkrasına "kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple" ve ikinci fıkrasına, "... ve kullanılmasının sınırları" ibareleri ekleniyor. Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şöyle düzenleniyor: "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir."
Anayasa'nın 10'uncu maddesi
X. Kanun önünde eşitlik
MADDE 10. - Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasdüşünce, felsefinanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Formül ne getiriyor: 10'ncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
Buna göre, maddenin son fıkrası şöyle düzenleniyor: "Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."
YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi
Ek Madde 17 - Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; Yükseköğretim Kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.
Formül ne getiriyor: Değişiklik önerisinde "başın nasıl örtüleceği" açıkça tarif ediliyor. Ek 17'nci maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına şu düzenleme yapılıyor:
"Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."
AJANSLAR
Yayın tarihi: 6 Şubat 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/06//haber,85CF9EA2960D4C578062D24F3C62FDAB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.