kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Ankara penceresinden manzaralar

KÜRESEL mali virüsten korunmak, hatta huzursuzlaşan uluslararası sermayeyi Anadolu'da yatıştırmak mümkün mü? Buna rağmen Ankara penceresinden görünen manzara şu:
- Serbest fonlar, Türkiye'nin de içinde olduğu yükselen ekonomilere yönelebilir.
- Türkiye'nin, Mayıs 2006 dalgasına yakalanıp parasal sıkılaştırmayı başarması bugün için şans. Açıkça dile getirilmese de Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 'ihtiyatlı' politika tercihinin doğru olduğu anlaşılıyor.
- İyimser siyasi kadrolara göre GSMH, 2007'nin son çeyreğinde yüzde 4 büyüyecek. Ardından, durgun konut piyasası hareketlenecek, hatta Mart 2008'den sonra kredi pazarlama ve inşaat faaliyetleri hızlanacak.
"Ya Türkiye'den ani döviz çıkışı yaşanırsa?" 140 milyar doları bulan yabancı portföy yatırımlarının 10-11 milyar dolarının likit olduğu hesaplanıyor. Ancak, kurdaki son atağı bizzat yabancılar frenliyor. Çünkü yabancı, Türkiye'deki YTL varlıklarını dolar bazında izliyor. Kurdaki sürpriz artışın buradaki yatırımların değerini aşındıracağı korkusu gizlenmiyor
- Bu veriler ışığında, Merkez Bankası'ndan, ABD'deki meslektaşları gibi cesur faiz indirimi yapması beklenebilir mi? Hayır. Ak Parti kurmayları biraz likidite bırakılmasını, kontrollü talep artışına izin verilmesini arzu etse de gerçek hayatta o temenninin karşılanması imkansız.