kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çıkış haftasında Türkiye sınıfta kaldı

Furkan ALP
ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve Microsoft'un Yahoo'ya teklifi ile geçen hafta yatırımcının haftalardır ilk kez yüzü güldü. Türkiye'de ise borsa % 2.3 kayıpla üzülenler listesinin başını çekti ..
Geçtiğimiz hafta başında ABD'deki ekonomik durgunluğun Japonya başta olmak üzere Asya ülkelerine sıçrayacağı endişeleri ile işleme başlayan dünya borsaları, ABD Merkez Bankası'nın haftaçinde yaptığı yarım puanlık faiz indirimi sonrası toparlanma sürecine girdi. Ancak mortgage krizinin ABD'de sigortacılık sektörüne ağır hasar verdiği ve sigorta şirketlerin zarar açıklamalarıyla dünya borsaları inişli çıkışlı bir seyir izledi. Büyük çöküşlerin ardından kayıpların ilk kez azaldığı hafta en büyük düşüş yine Türkiye'de oldu. Cari açıkta sınıfta kalan Türkiye yatırımcının en son döndüğü ülke olurken haftalık kayıp yüzde 2.3 ile dikkat çekti. Haftanın son işlem gününde ABD'den gelen olumsuz tarım dışı istihdam verilerine rağmen Microsoft'un Yahoo'ya yaptığı 44.6 milyar dolarlık satınalma teklifi ile moral kazanan borsalar ağırlıklı olarak haftayı yükselişle kapattı. Karmaşık verilerin geldiği geçen hafta en çok değer kazanan borsalar arasında Güney Afrika adeta şaşırttı. Türkiye ile genelde aynı kaderi paylaşan ülkenin borsası bu kez yüzde 8.5 prim yaparak sürpriz yaptı. Gelişmekte olan ülkeler arasında cari fazla veren, petrol, altın, doğalgaz gibi ham madde üreten ülkeler yatırımcıları çekerken, Güney Afrika, Meksika ve Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerin borsaları da en çok değerlenen borsalar arasında yer aldı. ABD'de haftalık olarak Dow Jones Endeksi yüzde 4.4, Nasdaq ise yüzde 3.7 oranında değer kazandı.

ÇİN'DE BORSA ÇAKILDI
Avrupa borsaları ortalama yüzde 2.5 yükselirken, Asya ülkeleri ise durgunluk endişeleri ile ekside kaldı. Özellikle hafta içinde Goldman Sachs'ın Japonya'nın durgunluğa gireceğini bildiren raporu ve Çin'de bankacılık sektöründe 119 milyar dolarlık yolsuzluk haberleri ile iki ülkede borsalar değer kaybetti.
Haberin fotoğrafları