Türkiye için 2008, enerji yılı olmaya aday. Nükleer santral ihalesi, enerji dağıtım özelleştirmeleri, elektrik üretim santalleri, rafineri ve petro kimya alanında başlaması gündeme gelecek olan yatırımlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ve dolayısıyla yeni başkan Hasan Köktaş'ın hiç boş kalmayacağının göstergesi. Geçtiğimiz hafta göreve gelen ve 10 Ocak Perşembe günü katıldığı ilk genel kurulda önüne gelen 133 dosya da bunun kanıtı.
Genelde 100-150 gündem maddesi ile toplanan EPDK'nın yeni başkanı 'elektrikte serbest piyasa oluşturulması' için ciddi bir sınav verecek. Doğalgaz dağıtım ihaleleri ve petrol piyasasının serbestleşmesi konusunda önemli adımlar atan eski başkan Yusuf Günay'ın siyasi tercihlerin de etkisi ile 'yapamadıklarım' dediği listede yer alan, serbest bir elektrik piyasası Köktaş'ı bekliyor.
Üstelik bugün için şartlar da Köktaş'tan yana. Günay'ın döneminde geçileceği açıklanan ama Başbakan Tayyip Erdoğan'dan dönen 'bölgesel tarife' 2010 yılından sonra devreye girecek. Göreve gelir gelmez 'bölgesel tarife olmaz' diyen Başbakan Erdoğan, bugün gelinen noktada 'kayıp ve kaçağın faturasını dürüst vatandaş ödememeli' görüşünde. Bölgesel tarifeden önce ise elektrikte gerçek maliyetler üzerine kurulacağı ifade edilen otomatik fiyat mekanizması gündemde. Mart ayından itibaren başlayacak sistemde, elektrik fiyatını belirlerken bakılacak olan 14 kalem olacağı daha önce yazıldı, çizildi.
Ancak yılbaşında yapılan toplam yüzde 19.5 zamda kötü bir sınav veren Bakanlar Kurulu üyelerinin sistem başlamadan önce 'iyi bir bilgilenmeden geçmesi' şart görünüyor. Çünkü ilk yıllarda vatandaşı bu sisteme alıştırmak kolay olmayacak. Köktaş'ın da bu nedenle konuya özel önem verdiği duyumlarımız arasında. 2008 yılında üç bölge ile sınırlı kalması beklenen elektrik dağıtım özelleştirmeleri sonrasında da EPDK'nın performansı çok önemli. Öncelikle dağıtım özelleştirmelerini alan şirketlerin bir yatırım sözü olacak.
Bu yatırımların yapılıp yapılmadığının denetimi EPDK'ya ait. Yine mevzuatlara göre elektrik voltajının düşük olması ya da enerji kalitesinin standartların altında olması durumunda dağıtım kuruluşu vatandaşın mağduriyetini gidermek zorunda. Özelleştirme sonrasında şirket hizmet kalitesini tutturamaz, kesinti sayısı ve süre çok olursa bunun bedelini ödeyecek. Burada da denetim yine EPDK'da.
İşte bugünlerde başkanlık katı ormana dönüşen, başta Petrol Üreticileri Derneği, Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği olmak üzere sekter temsilcilerini tam kadro ağırlayan Köktaş, yaklaşık 100 milyar dolarlık sektörün neler istediğini, beklediğini çözmeye çalışıyor. Köktaş'ın ev ödevi oldukça ağır, performansını ise hep birlikte görüp, karar vereceğiz!
Bugünkü Tüm Yazıları
Köktaş enerjide serbestlik sınavı verecek!
Yayın tarihi: 12 Ocak 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/12//gemici.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.