77 yaşındaki Döndü İmat, elde tabanca koyunlarıyla birlikte Afşin'den Osmaniye'ye göçle başlayıp Almanya'ya taşıdığı macera dolu yaşamını kapı kolu ve karton kutu imalatı yapan fabrikalarının sahibi olarak sürdürüyor..
Okurlarımıza bu hafta Osmaniye'den fabrikatör "Tabancalı Döndü Abla"nın hikayesini anlatacağız. Döndü İmat, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin Arıtaş Köyü'nden. 1930 doğumlu. Birinci eşi halasının oğlundan ayrılır. 22 yaşında 200 koyununu önüne katar, sürüye sürüye 17 günde Osmaniye'ye gelir. 3 çobanla katır sırtında dağları aşmıştır. Kurda ve koyun hırsızlarına karşı yanında toplu tabanca taşımaktadır. Tabanca kullanmayı belleyen, her daim üzerinde taşıyan Döndü'yü tanıyanlar, "Tabancalı Döndü geliyor" diyerek, namını yürütürler.
TABANCAMI EVREN ALDI
Sonra bu tabancayı, 1980 ihtilali sonrası silahların toplandığı dönemde teslim etmiş, "Kenan Evren aldı" diye silahını bırakışını anlatıyor. Osmaniye'de koyunları satar, ev dükkan yaptırır. Bu arada, bir ayakkabıcı ile evlenir, biri kız 3 çocuğu doğar. "Fakirliğe düştük" der o yıllar için Döndü İmat. Osmaniye Adana'ya bağlı bir ilçe iken, yolu şehre düşer, İşçi Bulma Kurumu önündeki kalabalık dikkatini çeker. Varır sorar 'Niçin bekliyorsunuz?' diye.
Almanya'ya işçi gönderiliyordur, kuyruk onun içindir. "Ben de gideyim" diye yazılır ama okuma yazması yoktur. İmza yerine parmağını basmaya kalktığında anlaşılır bu durum ve 'olmaz' derler. Döndü İmat, "
Almanya'ya twist yaptırmaya mı çalıştırmaya mı götürüyorsunuz" diye başlar bağırmaya. 'Tamam' diyerek sustururlar Döndü'yü. Gider kocasına anlatır
Almanya'ya çalışmaya gideceğini. Kocası, "
Almanya'dan sen dönmezsin. Ever de git" der. Gerisini Döndü İmat'tan dinleyelim: "Gaziantep'ten kocama avrat buldum, everdim
Almanya'ya gittim. 6 ay sonra kocamı, 1 yıl sonra çocuklarımı
Almanya'ya aldım. Hannover'de önce çocuk maması fabrikasında çalıştım. Saat 05.30'da kalkar, fabrikaya gider 8 saat çalışır, öğleden sonra 3-7 arası da bir hastanede temizlik işleri yapardım. Mama fabrikası kapanınca, Volkswagen Fabrikası'nda çalışmaya başladım. Minibüs yapan fabrikada 11 yıl temizlik işlerinde ve bantta çalıştım."
Almanya'ya 1964 yılında gelen İmat, 1985'de yurda döner. Gayrimenkule yatırım yapar.
İKİNCİDE DOLANDIRILDIM
Döndü İmat'ın fabrika sevdası ise Osmaniye'nin teşvikle yatırıma açılmasıyla başlamış ama anlaşılan ağzı yanmış. Sözü kendisine bırakalım: "Osmaniye sanayileşiyor, parasız arsa, ucuz elektrik verilecek dediler. Geldim yazıldım OSB'ye. Plastik kapı pencere kolu yapalım dedik. İstanbul'dan bir firma, 'Benim yaptığım kapı kollarına benziyor' diye dava etti. Kapı kolu üretimini bıraktık, şimdi kapı-pencere menteşesi imal edeceğiz." Döndü İmat, bu arada OSB'de borcu nedeniyle kapanan karton kutu fabrikasını da 300 bin YTL'ye satın alır. Fabrikayı almasına almıştır ancak kısa süre sonra makinelerin hacizli olduğu anlaşılır, alıp götürürler. İmat, "Gözü açıklık ettiler, dolandırıldım" diyerek anlatıyor olayı.