Şu an
9 Aralık 2007 - Pazar
tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için
tıklayın »
kapat
|
Benim şehrim
|
9 Aralık 2007, Pazar
Google Arama
Gurme
Zeytinyağı nasıl kurtulur?
Efsaneye göre Havva ile birlikte yasak meyveyi yiyerek cennetten kovulan Adem, 930 yaşındayken öleceğini hisseder ve Tanrı'dan kendisini ve tüm insanlığı bağışlamasını dilemeye karar verir. Bu konuda oğlu Şit'i görevlendirir ve onu Cennet Bahçesi'ne gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, Şit'in duası üzerine İyi-Kötü Ağacı'ndan aldığı üç tohumu ona verir ve babasını gömmeden önce tohumları onun ağzına koyması gerektiğini söyler. Adem kısa süre sonra ölür ve Tabor Dağı yakınlarındaki Hebron Vadisi'ne gömülür. Adem'in gömüldüğü yerde yeşeren üç ağaç; zeytin, sedir ve servidir. Tanrı ve insan arasındaki barış sağlanmıştır. Efsanenin devamında Nuh Peygamber, Tufan'ın şiddeti azalınca dünyada hayatın başlayıp başlamadığını öğrenmek için beyaz bir güvercin gönderir. Konmak için bir ağaç ya da kara parçası bulamayan güvercin gemiye geri döner. Nuh'un bir süre daha bekledikten sonra yeniden gönderdiği güvercin bu kez gemiye taze koparılmış bir zeytin dalıyla dönünce, Tufan'ın bitmiş olduğu anlaşılır. Bu nedenle zeytin dalı barışın simgesidir.
Yaşam dosyaları
Çocuklar daha kolay nasıl öğrenir?
Çocuğunuzun ders çalışma yönteminden memnun değil misiniz? Çabucak dikkati mi dağılıyor? Öğrenmesini...
Motosikletlerin farkedilme savaşı
HIZ, özgürlük, adrenalin, tehlike... Bunlar motosiklete hiç binmemiş birinin "motosiklet" denince aklına gelen ilk kelimeler....
Sigara nasıl kolay bırakılır?
Sigara ile vedalaşmak için en uygun zamanı seçin. Tatiller ve Ramazan ayı bunun için en uygun dönemlerdir....
Genç ve taze şarap içme zamanı
Dünyada tam 159 ülkede genç şarapları içme sezonu başladı. Fransa'da Beaujolais şaraplarının başlattığı bu uygulamaya, Türkiye'de de Kavaklıdere firması Primeur şaraplarıyla katıldı. Birkaç ay içinde tüketilmesi gereken bu şarapların meyvemsi ve hafif bir tadı var. ...
Dikkat! Koklamak bile paralıdır
750 gramı 143 bin avroya satılıyor, toplamaya köpek ve tüfeklerle gidiliyor. Görüntüsü yamuk bir patatesi andıran ama dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri olan beyaz trüf mantarının kokusu bile para ediyor. Tadı biraz acımtırak. Aslında fazla aroması da yok gibi. Ancak kokusu oldukça yoğun. ...
Komşunun şarabı imam bayıldıya yakıştı
Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin davetiyle İstanbul'a gelen Yunan gurme Marios Kalfaoğlu, Yunan şaraplarını tanıttı. Yaz aylarında büyük bir yangın geçiren Mora Yarımadası'nda üretilen şaraplara, imam bayıldı ve hünkâr beğendi gibi Türk yemekleri eşlik etti. ...
Honça'da elma kakı ile armut dıdısı
Tokat'ın, isimleri kadar lezzetleri de orijinal olan geleneksel yemekleri, geçen hafta Mutfak Dostları Derneği'nin sofrasına konuk oldu. Tokat'ta bir düğün geleneği olan 'Honça yemeği'ni yaşatmaya çalışan Deniz ve Adnan Şahin çifti, derneğin gecesinde bu ilginç yemekleri hem hazırlayıp hem tanıttı. ...
İspanyollar yemek için yaşar
Geçtiğimiz hafta İstinye Park'ta açılan bir tapas barın mönüsünü hazırlamak için İspanya'nın en ünlü şeflerinden biri Türkiye'ye geldi. Pep Manubens, İspanyolların yemek adetlerini anlattı ve ortamı ısıtan küçük mezelerin sırrını açıkladı. Yemek trendleri her geçen gün değişiyor. ...
Onların mutfağında kasap havası esiyor
Yiyecek-içecekler de zamanla moda olup demode olabiliyor. Uzun zaman burun kıvırdığımız az pişmiş bonfile, şu sıralar davetlerin vazgeçilmezi. Lüks kırmızı et modası butik kasapları da beraberinde getirdi; çoğunluğu erkek olan kasaplar da yerlerini kadınlara bıraktı. ...
Şeflerin dünya turu
Dünyanın en ünlü ve yetenekli şefleri, her yıl farklı şehirlerde düzenlenen yemek festivallerine katılarak marifetlerini sergiliyor. İşte uçuklukta sınır tanımayan gösterilerin yer aldığı, yemek sektöründe son trendlerin sergilendiği ve şeflerin adeta birbiriyle yarıştığı bu lezzet festivallerinin ...
'Risottonun kralını yaparım'
İtalyan mutfağı neden tüm dünyada çok tutuyor, risottoya en çok hangi malzeme yakışıyor, pişen şarap sosuna ne oluyor? Tüm bunları Milanolu ünlü şef Giacomo anlattı. Da Giacomo, Milano'nun en meşhur restoranlarından biri. ...
Filipinli kadınları baştan çıkaran pastacı
Türkiye'de adını yaptığı altın kaplama pastalarla duyuran Çırağan Oteli'nin pasta şefi Yusuf Yaran, Uzakdoğu'nun ünlü oteller zinciri Shangri-La'ya transfer oldu. Filipinler'e yerleşen Yaran, pastalarıyla şimdi de Filipin sosyetesinin gözdesi. ...
Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim
Sofralarımızdaki yemekler, kim olduğumuzu kesin bir biçimde gösteriyor. Her biri ayrı bir tarih, kültür ve hatta politikayla iç içe geçmiş yemeklerin izinden giderek insanların hayat alışkanlıklarına ulaşmak mümkün. ...
Diğer Gurme Haberleri
'Dünya' restoranları yolda...
Kırmızı biberin acılı tarihi
Akdeniz tipi beslenme cazibeyi artırıyor
Mönülere yaz geldi
Mis Kokulu ekmekler
Cem Mansur'dan tarifler: Cemitos ve Dımbıl
Fas mutfağının kadın şefleri
Hangi rakı şişesinde balık olsam?
'E' harfiyle besleniyoruz
Yazarlar
AHMET ÖRS
Zeytinyağı nasıl kurtulur?
Bu yıl Ayvalık'ta üçüncüsü düzenlenen 'Zeytin Hasat ...
Gülse Birsel
Kazım Kanat
Ahmet Örs
Turgay Noyan
Öncel Öziçer
Güntay Şimşek
Yaşama Dair
Türkiye'nin romantik Kültür Bakanı
Ertuğrul Günay Sınıfın en güzel kızıydı. Önce didiştik... Gülten benden çalışkandı. Hâlâ da öyledir. ...
İç çamaşırı parfüm gibidir
İstinyePark'ta dükkân açan markalar alışveriş dünyasını hareketlendiriyor. Bunlardan biri de iç çamaşırlarıyla ünlü bir ...
Avrupa'da ucuza alışveriş
Bayram ve yılbaşı tatilleri yaklaşırken, yurtdışına gitmeyi planlayanların seyahatini daha da renklendirecek ucuz ...
Teknoloji
Toyota'dan "müzisyen" robot
Japonya'nın bir numaralı otomobil üreticisi Toyota şirketi, keman çalabilen robot üretti. ...
Giyilebilir bilgisayarlar geliyor
AB 6. Çerçeve Programı kapsamında 48 ortağın yürüttüğü WearIT@Work (Giyilebilen Bilgisayar) projesi ile bilgisayarlar, ...
Arçelik devler liginde dördüncü
Appliance dergisinin sıralamasına göre Arçelik elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya pazarında 4'üncü sırada. ...