Komşunun şarabı imam bayıldıya yakıştı
Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin davetiyle İstanbul'a gelen Yunan gurme Marios Kalfaoğlu, Yunan şaraplarını tanıttı. Yaz aylarında büyük bir yangın geçiren Mora Yarımadası'nda üretilen şaraplara, imam bayıldı ve hünkâr beğendi gibi Türk yemekleri eşlik etti..
Bağlarıyla ünlü Yunanistan'ın güneyindeki tarihi Mora Yarımadası'nda geçtiğimiz yaz yaşanan büyük yangın nedeniyle çeşitli yardım kampanyaları yürüten Türk- Yunan Dostluk Derneği Defne, son olarak bu bölgedeki bağlardan üretilen şarapların tanıtımı için İstanbul'da bir gece düzenledi. Yunan Konsolosluğu'nun Beyoğlu'ndaki Şişmanoğlu Konağı'nda gerçekleştirilen gecede, Yunan şaraplarına Türk yemekleri eşlik etti. Yunanistan'ın ünlü gurme yazarı Marios Kalfaoğlu'nun tanıtımını yaptığı şaraplarla birlikte ikram edilen Türk yemekleri mönüsünü de yine Kalfaoğlu seçti. Aile köklerinin Silivri'ye uzandığını, bu nedenle de Türk yemeklerini çok sevdiğini söyleyen Kalfaoğlu, "Ben de evimde sık sık imam bayıldı yaparım,'' dedi. Kalfaoğlu'nun hazırladığı mönüde; çiğ balık, ıspanaklı su böreği, imam bayıldı, hünkâr beğendi ve baklava vardı. Yemeklerin yanında da Mora Yarımadası'nın en meşhur beyaz ve kırmızı şarapları ikram edildi. Baklavanın yanında ise şampanya sunuldu. Kalfaoğlu, Mora Yarımadası'nda yaklaşık 40 çeşit şarap üretildiğini, bu rakamın da bütün Yunanistan'ın yüzde 25'ini karşıladığını belirtti: "Mora'da 50'den fazla şaraphane var ve çok güçlü şaraplar üretiliyor. Politikacıları bir kenara bırakın ve bu şarapların tadına bakın. Mora'ya gelin ve bu tarihi yarımadanın bağlarını gezin,'' dedi. Türk Şarap Dostları Derneği üyeleri, turizmciler, lokanta sahipleri ve gurmelerin katıldığı gecede Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris de iki ülkenin dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için bu tarz etkinliklerin artırılmasını dilediğini belirtti.
Yayın tarihi: 9 Aralık 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/09/pz/haber,1C9718546D5744E3B43CEE9B97A064E6.html
Tüm hakları saklıdır.