"Babacan muhalefet turu yapacak"
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, terörle mücadele konusunda hükümetin temasları hakkında bugüne kadar ne yapıldıysa bilgi paylaşmak amacıyla bir muhalefet turu yapacağını bildirdi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurulun 3 konuyu görüştüğünü söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD ve İtalya'ya gerçekleştirdiği gezilerin ele alındığını belirten Bakan Çİçek, Erdoğan'ın ABD gezisinde ağırlıklı olarak terör konusunun ele alındığını bildirdi.
Türkiye'nin, bu mücadelesinde haklı olduğunu ve her zaman ''Türkiye'nin bu mücadelesini terör örgütüne karşı erdiğini'' söylediklerini anlatan Bakan Çiçek, şunları söyledi: ''Son zamanlarda yaşanan olaylardan, Türkiye'nin, sınır ötesi operasyon ve arkasından ortaya koyduğu kararlı tavrın sonucu olarak, Irak'taki merkezi Irak hükümeti ve orada fiilen otoriteyi tesis durumunda olan ABD, bu mücadele bakımından görüşülmesi gereken iki devlet. Sonuçta Türkiye, Sayın Başbakan'ın ağzından, Türkiye'nin görüşlerini çok net bir şekilde Sayın Bush'a ifade imkanını bulmuştur. Bu görüşmelerin son derece verimli, faydalı, terörle mücadele açısından önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye, bu mücadelesinde haklıdır. Bu mücadelesi, terör örgütüne karşıdır, bunun dışında başka bir maksadı, amacı da yoktur. Bu konudaki muhatabımız ise merkezi Irak Hükümeti ve ABD'dir. Bu görüşmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, muhalefete bilgi verecektir. Çünkü, sınır ötesi operasyonla ilgili olarak Meclis'te çok önemli destek verilmiştir. Şu ana kadar ne yapıldı, ne yapılmakta, bu konuları da içeren konularda, muhalefetle de bilgi paylaşımı söz konusu olacak. Bunu önümüzdeki günlerde verecektir.''
MERKEZ BANKASI BAŞKANI DURMUŞ'TAN BRİFİNG
Toplantıda, Merkez Bankası (MB) Kanunu'nun 42. maddesi gereğince, MB Başkanı Durmuş Yılmaz ve ekibinin, kurumun faaliyetleri ve para politikaları hakkında kurula bilgi sunduğunu belirten Bakan Çiçek, bu çerçevede ekonomik bir değerlendirme yapıldığını söyledi.
Çİçek, şöyle konuştu: ''Yasa gereği sunulan bu raporda ortaya çıkan bazı hususlar var, bunları ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası'nın da tespiti olarak, Türkiye ekonomisi 22 çeyrektir kesintisiz büyümektedir. Bu bir rekordur. 2001 yılından 2007 yılını ortasına kadar Türkiye, gayrisafi milli hasıla olarak yüzde 7.2 büyüme temin etmiştir. Sanayi sektörü, 2002 yılından itibaren büyümeye en büyük katkıyı sağlayan sektör olmuştur. Yine ticaret, yüksek büyümeyi sağlayan bir diğer sektördür. Özel sektör, 2001 yılından itibaren büyümenin lokomotifi olmuştur. Bunu çok önemsiyoruz. 2000'li yılların başında Türk özel sektörün karşılaştığı sorunlar, kapanan fabrikalar ve iş yerleri dikkate alındığında, aradan geçen süre içinde sağlanan siyasi ve ekonomik istikrarın ve disiplinli programların sonucundur... Özel sektör, bu gelişmenin lokomotifi olma başarısını göstermiştir... Yine Merkez Bankası'nın bugün sunduğu raporda ifade edildiği üzere, 2002 ile 2007 yılları arasında Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasındadır. Belli başlı 76 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke arasında büyüme hızı sıralamasında 7. sıradır, 180 ülke arasında da 32. sıradadır. 2 Kasım 2007 tarihi itibariyle Türkiye'nin döviz rezervleri, 70.7 milyar ABD dolarına yükselmiştir. 2007 yılı büyümesine ilişkin program öngörüsü yüzde 5'tir. 2007 yılı büyümesinin programla uyumlu olacağı tahmini bu raporda ifade edilmiştir. 2007 Eylül ayı itibariyle doğrudan yabancı sermaye yatırımları olarak son 123 aylık bazda yıllık olarak, 19.8 milyar ABD dolarıdır. Bu rakamlara baktığımızda 2006 yılı rakamlarına göre Türkiye, doğrudan yabancı sermaye yatırımları sıralamasında gelişmekte olan ülkeler arasında 5. sıradadır. Çin, Hong Kong, Rusya, Singapur ve Türkiye'dir. Dolayısıyla Türkiye'de sağlanan ekonomik ve siyasi istikrar, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye akmasında temel belirleyici bir faktör olarak gözükmektedir. Sonuç, bu değerlendirmelerden sonra, Türkiye uygulamakta olduğu genel para politikaları ve mali politikalardaki kararlılığını sürdürecektir. Ümit ediyoruz, önümüzdeki 6 aylık rapor açıklandığında, bugün olduğumuz noktadan daha iyi noktada olma imkanını elde etmiş olacağız.''
AB
Toplantıda ayrıca AB sürecinin ele alındığını, açıklanan ilerleme ve genişleme raporuna ilişkin olarak Babacan'ın kurula bilgi verdiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi: ''İlerleme raporunda, Türkiye'nin demokratikleşme süreciyle ilgili bazı eksiklikler var, ilgili bakan arkadaşlar bu raporu kendi yönünden değerlendirecek, önümüzdeki günlerde yapılması gereken yasal düzenlemeler var. Bu düzenlemeler TBMM'ye sunulacaktır. Genişleme raporu ise bugüne kadarki raporlardan farklı olarak Türkiye'nin AB için önemine çok açık vurgu yapan, vazgeçilmezliğini ifade eden önemli tespitlerle doludur. Genişleme raporu önem arz etmektedir. İlerleme raporu da hükümette değerlendirmesi yapıldı. İlgili bakanlıklar da kendi yönünden değerlendirmeyi yapacak, yasal düzenlemeler gerçekleştirilecektir.''
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, olası bir sınır ötesi operasyonla ilgili olarak, ''Biz laf olsun diye bu yetkiyi almadık. Dolaba koymak için de almadık. Kamuoyuna açıklamadık ama aldığımız andan itibaren de bunun gereği neyse bunu yapmaya çalıştık'' dedi.
Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çiçek, bir gazetecinin, Bakanlar Kurulu toplantısında TCK'nın 301. maddesinin ele alınıp alınmadığına ilişkin bir soru üzerine, AB ilerleme raporunda eksiklik olarak tespit edilen konularla ilgili bakanların bilgi verdiğini söyledi.
Bu konuların bakanlar tarafından incelenmesi ve değerlendirmesinin yapılmasından sonra yasal düzenleme gerektiren hususlarda gerekli düzenlemelerin yapılacağını bildiren Çiçek, ''Eksiklik olarak zikredilen hususlar ne ise o konuların giderilmesi noktasında Hükümet kararlıdır, samimidir. Bu yöndeki çabalarını sürdürecektir. Bunun bilinmesinde fayda var'' dedi.
Çiçek, her bakanın bu konuda çalışmasını yaptıktan sonra, TBMM takviminin de göz önünde tutularak bu düzenlemelerin en kısa sürede gerçekleştirilmesi konusunda gayret sarf edileceğini de ifade etti. Çiçek, ''Hükümet Avrupa Birliği konusunda kararlıdır'' diye konuştu.
TERÖRLE MÜCADELE
Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye gerçekleştirdiği
ziyaret ile ilgili bir soruya da şu yanıtı verdi: ''Bu ziyarette ABD-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra ağırlıklı olarak ele alınan konu terörle ilgilidir. Görüşmenin çok önemli kısmı terörle ilgilidir. Sayın Başbakanımızın yaptığı görüşmede Sayın Dışişleri Bakanımız ve tercüman da vardır. Dolayısıyla iki kişi arasında yapılan bir görüşme değildir. Bunun bilinmesinde fayda var. Sayın Başbakanımız, görüşme ile ilgili bilgiyi, Bakanlar Kurulunda vermiştir. Ancak kabul etmek gerekir ki terörle mücadele, işin operasyonel boyutu dikkate alındığında, her türlü bilgiyi kamuoyuyla paylaşma imkanım yoktur. Buna bir misal vermek gerekirse 'E tezkere çıktı da ne oldu?', 'Direktif verildi mi verilmedi mi?' tarzında uzun bir tartışma oldu, siz bize sordunuz. Ama biz yaptığımız işin gereği olarak 24 Ekim tarihinde Genelkurmay Başkanlığına yazdığımız yazıdan kimseye bahsetmedik. Bunun açıklanması Sayın Genelkurmay Başkanımızın takdiridir. O '24 Ekim'de böyle bir yazı yazıldı' dedi.
Demek ki biz şu an bir çok şeyi yapıyoruz. Bir çok şeyi yapıyoruz ama bunu büyük ölçüde kamuoyu ile paylaşma imkanımız yoktur. Bu işin tabiatı gereğidir. Terörle mücadele zor bir mücadeledir, hassas bir mücadeledir. Bir çok tedbirlerin de kapalı olarak sürdürülmesi gereklidir. O nedenle bazı bilgileri sizinle paylaşma imkanımız yoktur. Ama şunun bilinmesi gerekir. Sayın Başbakan, bu ziyaretinde, söylenmesi gereken ne varsa bunların hepsini Sayın Bush'a ifade etmiştir.''
Giden heyetin yapısına da dikkat çeken Cemil Çiçek, ''Bir devlet kararlılığı içerisinde oraya gidilmiştir. Bunun da muhataplarımız tarafından en iyi şekilde değerlendirildiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki gelişmeleri hep beraber göreceğiz. Ama Türkiye bu görüşmelerden sonra, kendi yönünde alması gereken ne tedbirler varsa kendi yönünden devam ediyor. Bir kısım gelişmeler de zaten bunu açık olarak göstermektedir'' diye konuştu.
SINIR ÖTESİ HAREKAT
Çiçek, ''Sayın Genelkurmay Başkanı, olası bir sınır ötesi harekatla ilgili hükümete yazılı bir görüş bildirdiklerini söyledi. 'Hükümet arzu ederse bize direktif verecek. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı bizim gönderdiğimiz teklif üzerinde çalışıyor' dedi. Bu çalışmalar ne noktada, bir siyasi direktif verme noktasına geldiniz mi?''sorusuna da şu yanıtı verdi: ''Biz laf olsun diye bu yetkiyi almadık. Dolaba koymak için de almadık. Kamuoyuna açıklamadık ama aldığımız andan itibaren de bunun gereği neyse bunu yapmaya çalıştık. Demek ki 'Hükümet hiçbir şey yapmıyor. Ne oldu bu tezkere?' denildiği dönemde biz gereğini yaptık, Genelkurmay Başkanlığına gönderdik. Onlar kendi yönlerinden bir çalışma yaptı bize gönderdi. Biz de şimdi bu çalışmayı yapıyoruz. Gereği neyse. Bu bir tek işlemden ibaret değil. Kendi içerisinde yerine getirilmesi gereken birçok işlem var. Şundan kamuoyunun emin olması lazım; Gerçekten Türkiye terörle mücadele konusunda devletin bütün organlarıyla kararlılık içerisinde çalışmaktadır. Yapılacak ne varsa bunları bir bir gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Biz bu işten netice almak istiyoruz. Netice almak istiyorsak bunu da biraz kapalı tutmamız gerekir diye düşünüyorum. O nedenle bize gelen yazıyı da bekletilsin diye bir yerde tutmuyoruz. Kendi yönümüzden yaptığımız çalışmalar var, yapmakta olduğumuz çalışmalar var. Bunları ilgili makamlarla paylaşıyoruz. Direktifse direktif, başka türlü işlem gerekiyorsa onu yaptık, yapacağız. Bunun bilinmesinde fayda var.''
Çiçek, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Türkiye ziyaretine İsrail Savunma Bakanının da katıldığına dikkat çekilerek, ''İsrail ile casus ve uydu sistemleri ile ilgili bir anlaşma yapılıp yapılmayacağına'' ilişkin soru üzerine Türkiye ile İsrail'in pek çok konuda olduğu gibi askeri alanda da işbirliğinin olduğunu dile getirdi. Çiçek, bu ziyaretin bugüne mahsus özel bir ziyaret olmadığını ifade etti.
Cemil Çiçek, tutuklanan 8 askerle ile ilgili bir soru üzerine, yargılama süreci başlayan bir konuda değerlendirme yapamayacağını hatırlattı. Askeri konulardaki açıklamaların Genelkurmay Başkanlığının takdirinde olduğunu ve bu kurumun açıklama yaptığını kaydeden Çiçek, bu konuda bir açıklama yapmasının hukuken doğru olmadığını söyledi.
(AA)
Yayın tarihi: 12 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/12//haber,A76AB43F463746AFBD810047DBFB6531.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.