ABD yatırım bankası Goldman Sachs, olası "acı verici bir düzeltme" korkusuyla yükselen piyasalardaki riskini azaltmaya başladı.
Son günlerde müşterilerine yönelik bilgi notlarında kısa vadede ihtiyati bir önlem olarak "kar realizasyonu" ve nakitte kalmayı tavsiye eden Goldman, Türk lirasının dolar karşısındaki değerinin olması gerekenden yüzde 74 daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.
İngiltere'de yayınlan The Daily Telegraph gazetesine göre, Goldman, Latin Amerika, Doğu Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerindeki çok ilgi gören varlıklarda "acı veren bir düzeltme"ye yol açacak, küresel kredi piyasası riskinde bir kargaşa olacağı korkusu nedeniyle yükselen piyasalardaki riskini azaltmaya başladı.
Son günlerde müşterilerine gönderdiği bilgi notlarında Goldman, kısa vadeli ihtiyati bir önlem olarak kar realizasyonu ve nakde dönmeyi tavsiye etti. Brezilya ve Meksika hisselerinde pozisyon kapatan Banka, "Kırılganlık görüyoruz. Ağustos'daki geri çekilmelerinin gösterdiği gibi piyasalar, son finansal sorunların ABD'ye ve küresel büyümeye nasıl yansıyacağı konusunda kolayca daha çok kaygılanmaya başlayabilir" görüşünü dile getirdi.
Goldman, son beş yılda dolara karşı aşırı değerlenen Brezilya parasının olması gerekenden yüzde 28 daha değerli olduğunu belirtirken, ulusal para birimlerinin, olması gereken düzeye göre Hindistan'da yüzde 22, Kore'de yüzde 32, Macaristan'da yüzde 42, Polonya'da yüzde 60 ve Türkiye'de yüzde 74" daha değerli olduğuna da dikkat çekti.
The Daily Telegraph da Standand & Poor's'un geçen hafta yatırımcıları portföylerinde yükselen piyasaların payını yüzde 6'dan yüzde 4'e düşürmeleri yönünde uyardığını anımsattı.
Gazete, Goldman'ın da yükselen piyasalar konusunda uzun vadede çok ilgili olmayı sürdürdüğü, ancak bu aşamada yatırımcıların titiz olmaları gerektiğini söylediğine dikkat çekti.
ANKA
Yayın tarihi: 12 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/12//haber,54F85A9FD6954C27B0363FBDA32BCCAC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.