ÇEAŞ ile İhlas 'tezgahaltı'nın yıldızı oldu
Uzan'ın devletle anlaşmaya yanaşması ve İhlas Finans'a tekrar faaliyet izni verileceğine dair haberler, kapalı olan hisselere tezgah altında büyük talep yarattı..
Haziran 2003'te Enerji Bakanlığı tarafından Uzan Grubu'ndan el konulan Çukurova ve Kepez Elektrik ve 2001'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun faaliyetlerine son verilen İhlas Finans'ın borsada yeniden işlem görmeye başlaması ihtimali bu şirketlerin kapalı olan hisselerine tezgah altı ticaretini başlattı. Edinilen bilgilere göre 2001 ve 2003'te borsada tahtaları kapanan bu şirketlerin değerinin bugün borsa endeksiyle kıyaslandığında değerinin 5 katından daha fazla artış göstermesi gerektiğinden yola çıkan bazı yatırımcılar aracı kurumlardan bu hisseleri elinde bulunduran kişilere ulaşmak için yoğun çaba sarfediyorlar. Bir süre önce Uzanlar'ın yurdışında açtığı davalardan vazgeçmesi ve borçları üstlenmesi karşılığında, ÇEAŞ ve Kepez'in "imtiyaz sözleşmesinin" tamamlanmasına kadar yeniden Uzanlar'a verilmesine sıcak baktığı haberleri iki hissenin yeniden açılması ihtimalini kuvvetlendirmişti. İhlas Finans'ta ise grubun maden işine girmesinin ardından yapılan sermaye artırımları ile güçlenen holdingin tüm İhlas Finans mağdurlarının paralarının ödenmesinin ardından İhlas Finans'a yeniden faaliyet izni verilebileceği haberleri kulislerde konuşuluyor. Hisseleri toplamaya çalışan bazı uyanık yatırımcıların bu hisseleri elinde bulunduran kişilere ulaşmak için aracı kurumlara kişi başına para önerdikleri ifade ediliyor. Bazı aracı kurum yetkilileri tezgah altından bu üç hisseyi toplamak isteyenlerin kapanış fiyatının yüzde 20-30 üstende fiyat vererek hisse toplamaya çalıştığını kaydediyorlar.
TOPLAM 31 BİN 694 YATIRIMCI
Takasbank verilerine göre üç şirketin toplam yatırımcı sayısı 31 bin 694. Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ile Kepez Elektrik'in borsa pazarlarından ve borsa kaydından çıkarılarak men edilmesiyle 12 bin 230 yatırımcı mağdur duruma düşmüştü. İhlas Finans'ın faaliyetlerine 10 Şubat 2001 günü BDDK tarafından son verilmişti. 200 bin civarında mudinin 1 milyar YTL'lik alacağı ödeniyor. Ancak İhlaszedeler sadece finansla sınırlı değil. Borsada işleme kapatılan İhlas Finans senetlerinden mağdur yatırımcı sayısı ise 19 bin 464'tü.
Yayın tarihi: 12 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/12//haber,6E7FD5EB60B042A592666A7B251DECF0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.