Türk sporunun son yıllardaki durgunluğu, dahası bazı branşların çaptan düşmeye başlaması hayra alamet değil. Atatürk'ün spor için söylediği bir söze dikkatinizi çekmek isterim.
"Spor dünya insanı için çok önemlidir. Ama bizim için çok daha önemlidir." Bu söz, toplumun eğitiminde sporun ne kadar dominant bir faktör olduğunun kanıtıdır. Tenis köşemde spor sosyolojisine fazla yer veremiyorum. Ama bir spor adamı olarak görünen şeyi özetlemem gerekirse,
ülkemizdeki zaten yerleştirilemeyen spor kültürünün, son yıllarda daha da yozlaştırıldığı üzerinedir. Bu durum, ülkemizde yeni yeni filizlenen ve günümüz dünyasında ise son derece önemli bir branş haline gelen tenis için olumsuzluk yaratmaya yetiyor.
Türkiye'de spor, maalesef sporla uzaktan yakından ilgisi olmayanların elinde medya rantı olmuş . Futbolun ne durumda olduğunu yazmaya bile gerek yok. Radyospor'u dinleyin, size fikir vermeye yetecek malzemeyi bulursunuz. Televizyonlarda da durum farklı değil.
Ama en azından radyolardaki interaktif format sayesinde halkın reaksiyonunu görebilme şansınız var. Spor kültürünün algılamadaki önceliğinin spor mantığından uzaklaştığı bir ortamda, hiç bir spor branşı yaşam şansı bulamaz. Bence akademisyenlerin bu gidişe dur deme zamanı geldi hatta geçiyor.
Spor kültürü anlayışımızla gelinen yerde, atletizmdeki Süreyya olayını bir inceleyin. Vestel'in futbol uğruna yarı yolda bıraktığı Süreyya şimdi ne durumda?
Voleyboldan Arçelik'in kopuşunu bir inceleyin. Voleybol takımları, şimdi ne durumda? Basketboldaki devleri cüceye dönüştüren edebiyatı inceleyin. Turgay Demirel'in çabalarına rağmen, milli takım ne durumda?
OLİMPİYATA ADIM ADIM Şimdi böyle bir spor yaşamının içinde, büyük özverilerle yeşeren bir Türk tenisi var. İşte İpek Şenoğlu'nun Cumhuriyet Kupası şampiyonluğu. İşte Marsel İlhan'ın bir final başarısı daha. İlhan 2. olarak aldığı puanlarla, Olimpiyat yolunu biraz daha yakınlaştırdı. Bundan 1.5 ay önce yenildiği 511. sıradaki Fransız oyuncuyu yenerek finale çıktı. Finalde yenildiği tenisçi ise Amerika Açık'ta gençler şampiyonu Jonathan Eysseric.
Ama bir kaç yıl sonra, İlhan'ın yerinde saydığını, Jonathan Eysseric'i ise Grand Slam turnuvalarında raket salladığını görürsem, yıkılırım. Onun için; Süreyyalarımıza, İlhanlarımıza, yani sporumuza sahip çıkalım. Çünkü bizim için çok önemli.
Yayın tarihi: 5 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/05//haber,38837D2A469A45968EE3612240E0B755.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.