Tenis bireysel bir spor... Kendimi bildim bileli, tenis denince duydum bu ifadeyi.
Türkçe'de tenis "Bireysel spor" ifadesiyle özdeşleştirilmiş. Futbol, basketbol, voleybol takım sporu; tenis de bireysel spor. Türkiye'de tenisçiler tekil görülür. Hele devlette
yatırım söz konusuysa, takım sporu-bireysel spor ayrımı hemen ortaya çıkarılır. Onun için, bu ülkede universiade hariç bir tenis arenası yapılmamıştır.
Tenisin bireysel spor olduğuna asla inanmadım.
Tenisin takım sporlarının alası olduğunu Amerika Açık'ta yine hissettim. Bunu, tenis dünyasının ve turnuva yönetiminin, çift maçlarına gösterdiği özenden çıkartmıyorum. Teniste, çiftlere artan eğilim daha göremediğimiz bir gerçek. Fed Cup ve Davis Cup gibi ulusal takımların katıldığı turnuvalar da cabası. Ama Amerika Açık'ta
tenis bireysellikten tamamen çıkmış. Maçlardan önce bizdeki milli marş seramonisi benzeri, özel hazırlanmış ayinlere kadar her şey ulusalcılık ve takımdaşlık üzerine kurgulanmış.
Her tenisçi, ulusunu ve severlerini temsil eden gladyatörler gibiydi. MİLLİYETÇİLİK DORUKTA Soyunma odaları ve koridorlar da tenisçiye bu hissi veriyor.
Tüm şampiyonların ülke bayraklı listesi, maça çıkmadan önceki son motivasyon olarak her tenisçiye eşlik ediyor. Federer'i soyunma odasının önünde İsviçre televizyonuna vereceği röportaja hazırlanırken gördüm. Spikere, ülkesindeki heyecanın nasıl olduğunu soruyordu. Çünkü tribünde onu sadece Federer olduğu için alkışlayacak insanlardan daha fazlasına ihtiyacı vardı.
Dev kompleksteki binlerce ziyaretçi kendi ülkesinin tenisçisini alkışlamak için kort kort dolaşıyordu. Bu durum o kadar belirgindi ki, resmi duyurularda turnuvaya katılan
tenisçilerin isimleri ülke başlıkları altında yer buluyordu.
İşte ABD Açık'taki tenisçi sayılarıyla ülkeler: Arjantin 15, Avusturalya 9, Avusturya 6, Belarus 4, Belçika 5, Bulgaristan 1, Kanada 2, Şili 3, Çin 2, Hırvat 3, Güney Kıbrıs 1, Kolombiya 1, Çek Cumhuriyeti 8, Macaristan 1, Ekvator 1, Danimarka 2, Finlandiya 1, Estonya 1, Fransa 28, Almanya 19, İngiltere 2, İsrail 3, Yunanistan 1, Hindistan 1, Meksika 1, Kore 1, İtalya 13, Letonya 1, Japonya 3, Hollanda 2, Polonya 2, Romanya 3, Rusya 26, Sırbistan 4, Slovakya 4, İspanya 16, İsveç 3, İsviçre 6, Tayland 2, Güney Afrika 1, Ukrayna 5, Uruguay 1 ve Amerika 36.
Yayın tarihi: 17 Eylül 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/17//haber,186CA991408B478B9E3D4438E6C4D7C2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.