"Hıncal Bey 'Bir kanser aşısı var, ama..' başlıklı yazınızı okudum. Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde topluma kanser konusunda çoğu zaman olumsuz mesajların verildiği bir zaman diliminde vermiş olduğunuz pozitif mesaj için size teşekkür etmeliyim" diye başlıyor, Prof.
Tezer Kutluk'un mektubu..
Prof. Kutluk, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı..
Yani kanserin bu ülkedeki 1 numaralı adamı..
Diyor ki..
"Yıllar önce mesleğe yeni başlamış bir hekim iken, çok ünlü bir uzmanın konuşmasında, kanserin yok edilebileceği ya da bugünkü kadar önemli bir sorun olmaktan çıkarılabileceğini 'Kanser tarih olacak' sözcükleriyle ifade ettiğini duyunca içimden 'Atıyorsun' demiştim. Ama işin içine girince
'Kansere karşı zafer'in aslında çok mümkün olduğunu öğrendim. Nasıl mı?
Tüm kanserlerden yüzde 43 gibi yüksek oranda korunmak mümkün.. Tütün kontrolü, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, aşırı güneşten, güneş yanıklarından (ultraviyole ışınları) korunma, bazı kanserler için aşı yapılması (Rahim ağzı kanseri için HPV aşısı, karaciğer kanseri için hepatit B aşısı) gibi. Ayrıca meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın barsak kanseri ve prostat kanserlerinde erken tanı için yapılan taramalar hayat kurtarıcı. Bir de tedavideki gelişmeleri ekleyince kansere karşı savaşı kazanmak işten değil.
Yıllar önce hepatit B aşısı ile karaciğer kanserlerine karşı alınan yol, bugün rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen HPV aşısı ile bilimin bu hastalığı yok etme yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor. Evet haklısınız diğer aşıların da geleceğinden eminiz artık.
Çok güzel söylüyorsunuz, 'Bir başlarsa arkası gelir' ya da 'Umut ışığı' gibi pozitif mesajlarınızla. Lütfen kanserden korunma, erken tanı ve tedavi konusundaki pozitif mesajlarınızı vermeye devam edin. Ülkemizin ve Dünyamızın bu sert ikliminde insanların buna ihtiyacı var." Bir mektup da Okyanus ötesinden geldi. Dr.
Gökhan Sami Kılıç .. Teksas Üniversitesi öğretim üyesi. Md. Anderson Kanser Merkezi Jinekolojik Kanser Bölümü sözcüsü. Rahimağzı kanserini yapan virüs ve aşısı konusunda araştırmalar yapmış. Türkiye'de Hacettepe, Cerrahpaşa ve Zeynep Kamil'de seminerler vermiş. O da çok önemli bir uluslararası uzman.
"Ülkemizde ilk yapılacak şey, kanser istatistiklerinin çıkartılması" diyor.. Devamında tavsiyeleri şöyle..
"Türkiye kentlerinde ve kırsalında sekse başlama yaşının çıkartılması ve aşının yapılma yaşının Türkiye koşullarına göre belirlenmesi.. Aşının Türkiye genelinde başlatılması.. Rahimağzı Kanserini başlangıçta yakalayan PAP testinin de kadınlarda özel hastaneler dahil ücretsiz yapılmasının da eş zamanlı başlatılması.."
Dünya üzerinde 2 dakikada bir kadın öldüren Rahimağzı Kanserini yok etmede bilim çok önemli yollar aldı. Ötesi Sağlık Bakanlığımıza düşüyor.. Ve de onu sıkıştıracak, başta Üniversiteler ve Kadın Dernekleri, Sivil Toplum örgütlerimize..
Bu arada, konuyla ilgili ayrıntılı sorularınıza yanıt ve daha geniş bilgi istiyorsanız, tıklayın lütfen..
https://www.rahimagzikanseri.org
Bugünkü Tüm Yazıları
Bilim kanserin hakkından gelmeye başladı..
Yayın tarihi: 24 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/24//haber,F0E66525E0234124B815E0FE416A4EBC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.