kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de PKK'lı Parlak için kampanya

Yeni Haber
ABD'nin PKK ile bağlantılı bir terörist olduğu gerekçesiyle Michigan'da bir lokanta işleten Türk vatandaşı İbrahim Parlak'ı sınır dışı etmek istediği, ancak Parlak'ın Türkiye'ye gönderilmesinin önlenmesi için büyük bir kampanya başlatıldığı bildirildi.

Washington Post gazetesine göre, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, "PKK ile bağları olan terörist" olarak nitelendirdiği 45 yaşındaki İbrahim Parlak'ı Türkiye'ye göndermek istiyor.

Ancak Michigan'ın Habert kentinde "Cafe Gülistan" adlı bir lokantayı işleten Parlak'ın sınır dışı edilmesinin önlenmesi için büyük bir kampanya başlatıldı. Parlak'a destek veren çeşitli çevrelerden kişilerin arasında da iki Kongre üyesi de bulunuyor.

Demokrat Senatör Carl M. Levin ve Cumhuriyetçi Senatör Fred Upton, Parlak'a "daimi oturma hakkı"nın tanınmasını öngören iki tasarıyı sundular.

Bu arada, eskiden FBI için çalışan Anne Buck leitner dahil olmak üzere, tanınmış hukukçular da Parlak'ı savunmaya hazır olduklarını bildirdiler.

Türkiye'de bölücülük yaptığı ve PKK üyesi olduğu gerekçesiyle cezaevinde bir süre kalan Parlak'ın, 1992 yılında ABD'den iltica hakkı elde ettiği belirtiliyor.

Bu arada, Parlak'ın kardeşi Hüseyin Parlak'ın da öğrenci vizesi süresinin sona ermesi ve iltica talebinin reddedilmesinin ardından geçen Mayıs ayında sınır dışı edildiğine dikkat çekildi.

Parlak'ın 1993 yılındaki yeşil kart, 1998 yılındaki vatandaşlık başvurularında Türkiye'nin mahkum olduğunu belirtmediği için ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın Temmuz 2004'da Parlak'ı sınır dışı etmek amacıyla harekete geçtiği kaydediliyor. ABD ise 1997 yılında PKK'yı terörist örgüt olarak ilan etmişti.

"TÜRKİYE'DEKİ MAHKUMİYET NEDENİYLE ABD'DA KALMA HAKKI YOK"

Washington Post'a konuşan ABD Göç ve Gümrük Güvenliği Sözcüsü Tim Counts da "Türk Cumhuriyeti karşıtı terörist eylemlere katıldığı için Türkiye'de aldığı mahkumiyetin temelinde ABD'de kalmaya hakkı olmadığına inanıyoruz" dedi.

Bu arada, Parlak'ı destekleyenlerin düzenlediği kampanya sonucunda şimdiye kadar 100 bin doların toplandığı, bu paranın yarısının ise, ismi açıklanmayan Chicago'daki bir kişi tarafından sağlandığı belirtildi.

Washington Post, gözaltında bulunan Parlak'ın federal bir yargıcın emri ile Haziran 2005'de serbest bırakıldığını kaydettikten sonra Parlak'ın, bir göç yargıcının verdiği iade kararına karşı Temyiz Mahkemesi'nde açılan dava aleyhinde sonuçlansa da Senatörler Levin ve Upton tarafından sunulan tasarıları oylanıncaya kadar ABD'de kalabileceğine dikkat çekti.

Gazete, tasarılara ilişkin oylamanın ise, Parlak'ın diğer yasal seçenekleri tükeninceye kadar yapılması beklenmediğini de yazdı.

(ANKA)