IMF gelince son zamlar netleşecek düzenlemeler takvime bağlanacak
IMF ekibi, 7. gözden geçirme çalışmaları için Ankara'ya geliyor. IMF gerek 2007 mali dengeleri ve alınacak önlemler, gerekse yapısal reform takvimiyle ilgili somut taahhütler bekliyor..
IMF ile ekonomik pazarlıklarda ikinci perde açılıyor. IMF'den bir ekip, 7. gözden geçirme çalışmalarını sonuçlandırmak üzere yeniden Ankara'ya geliyor. IMF gerek 2007 mali dengeleri ve alınacak önlemler gerekse yapısal reform takvimiyle ilgili somut taahhütler bekliyor. 2007 yılında faiz dışı fazla hedefinin tutmaması, 2008'de faiz dışı fazlada 1 puan indirim yapılması karşısında, sosyal güvenlik reformunun tamamlanma takvimi ve gelir artırıcı önlem paketi ihtiyacı IMF ile nihai mutabakata varılmasını geciktirdi. Ankara'da yapılacak son tur görüşmelerde, hem elektrik ve akaryakıt zammı netleşecek hem de tüm düzenlemeler performans kriteri olarak açık takvime bağlanacak. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada Washington'da devam eden görüşmeler sonrasında alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
* Enerji sektöründe faaliyet gösteren KİT'lerin mali dengelerinin kuvvetlendirilmesi ve sağlıklı bir fiyat mekanizmasının oluşması için gerekli adımlar atılacak.
* Faiz dışı fazlada süreklilik sağlanacak ve mali uyumun kalitesi artırılacak.
* Sosyal güvenlik reform kanuna ilişkin değişiklikler yapılacak.
* Gelir idaresinin kurumsal kapasitesi ve etkinliği artırılacak.
* İstihdam üzerindeki idari yükler kaldırılacak.
* Kamu personel rejimi daha rasyonel bir yapıya kavuşturulacak.
* Halk Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin strateji açıklanacak. FDF'nin 2008 için GSMH'nin yüzde 5.5'i düzeyinde hedeflendiğini, bu oranın 2007'deki yüzde 4.3'lük faiz dışı fazlaya göre ciddi bir sıkılaştırmaya işaret ettiğini kaydeden Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı: "IMF ile ABD'de yapılan görüşmelerde, 2007 yılında büyüme hızı yılbaşında öngörüldüğü gibi yüzde 5 civarında gerçekleşeceği, enflasyonun düşmeye devam edeceğini, cari işlemler açığının yüksek uluslararası emtia fiyatlarına rağmen istikrar kazanarak GSMH'nin yüzde 8'inin altındakalacağı değerlendirildi. 2008'de büyüme hızının yüzde 5.5 seviyesine yükselmesi, cari işlemler açığının GSMH'ye oranın mevcut seviyesini koruması öngörüldü. Bu yıl faiz dışı fazladaki düşüşte, iç talepteki yavaşlama nedeniyle bütçe gelirlerinin öngörülen düzeyin gerisinde kalması, geçmiş yıllardan sarkan harcamaların bu yıl ödenmesi, mahalli idareler ile KİT'lerin performansındaki düşüş etkili oldu."
Yayın tarihi: 24 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/24//haber,C7C1E05818964E8A94EDED8DC20C178C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.