GÜMÜŞHANE'NİN duttan yapılan pestil ve kömesi ile kuşburnu ürünleri meşhurdur. Büyükbayraktar kardeşlerin, uzun kış gecelerinin çerezi pestili, otogara gelen yolculara satarak bugün bir sektör haline getirmede büyük katkıları vardır. Kuşburnu çayının ticarileşmesinin arkasında ise, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Kemal Saygıner var. 1973 yılında
Almanya'dan hediye olarak gelen kuşburnu çayını görür, "Memleketimin dağlarında istemediğin kadar var" diyerek köylerde kooperatif hareketi başlatır. Birlik kurulur, sonra Gümüşsu unvanı altında şirketleşir. Gümüşsu Genel Müdürü Yüksel Demir, kuşburnunun popüler bir içecek haline gelmesinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in "Güzelliğimi kuşburnuna borçluyum" demesinin etkisinin bulunduğunu söylüyor.
Yayın tarihi: 4 Eylül 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/04//haber,2285DFB10BF14A6DA38E67DF50A7E647.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.