Toplu görüşmelerin 6. turu başladı
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 6. turu başladı.
Başbakanlık Merkez Binası'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları, Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılıyor.
Bircan Akyıldız, toplantıya gelişinde yaptığı konuşmada, ülkede yaşanan önemli bir sürecin dün sona erdiğini belirtti.
Önemli bir sorun gibi gösterilen, ancak kendileri için sorun olmayan bir sonuçla Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı'nın seçildiğini ifade eden Akyıldız, ''Demokrasi yeni bir sınavı başarıyla geçmiştir. Ülkemizin demokratik noktadaki değerleri bir kez daha kendini, sahip olduğu değerlerle bütünleştirerek, bütün dünyaya duyurmuştur. Bu anlamda gelişmelerin ülkemize, milletimize, devletimize hayırlar getirmesini diliyoruz'' diye konuştu.
Akyıldız, toplu görüşmelerin son toplantısını gerçekleştirileceğini hatırlatarak, bu toplantının çok uzun sürebileceğini kaydetti.Kamu çalışanlarının mali, sosyal, demokratik hakları ile çalışma hayatına ilişkin talepleri konusunda son noktaya gelindiğine işaret eden Akyıldız, şöyle konuştu:
''Son toplantıdan çıktığımızda Sayın Bakan, 2008 de dahil olmak üzere 3 yıllık sürede gerçekleştirilecek çalışmaların 2008'e yansımalarının rakam olarak ifade edilemeyeceğini söylemiştir. Aynı gün Maliye Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıda da 2008 ile ilgili bir değerlendirme yapma imkanı bulunamamıştır. Bu konudaki gelişmeleri görüşmek üzere Sayın Bakan'dan randevu talep edilmiş, ancak Cumhurbaşkanı seçimi süreci, bu görüşmeye imkan sağlamamıştır. Sayın Bakan bizi telefonla arayarak, konu hakkındaki endişelerin kendisine intikal ettirildiğini ve bürokratlarla yapılacak toplantının sonucunu bizlerle paylaşacağını ifade etmiştir.''
Akyıldız, bugün mali ve sosyal hakları görüşme imkanı bulabileceklerini düşündüklerini belirterek, ''Çünkü Sayın Bakan bürokratlarla toplantıyı yapmış, fakat bize dönme imkanı bulamamıştır'' dedi.
Masada sadece zam konusunun konuşulabileceğini ifade eden Akyıldız, ''Dileğimiz, kamu çalışanlarının umutlarını kırmadan, samimi yaklaşımla ortaya koyduğumuz taleplerin karşılık bulması ve samimi yaklaşıma siyasetin aynı şekilde cevap vermesidir. Bu amaçla, bu duygularla masaya gidiyoruz ve dileğimiz mutabakat zaptı imzalayarak masadan kalkmaktır'' diye konuştu.
''OLUMLU GELİŞMELER OLMASINI UMUYORUZ''
Ahmet Aksu da amaçlarının toplu görüşmelerden bir mutabakat metni ile ayrılmak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanının dün seçildiğini hatırlatan Aksu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ''beklenen bir cumhurbaşkanı izlenimi vermesinin'' kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Aksu, Gül'ün dün yaptığı konuşmayı da ''teminat'' olarak kabul ettiklerini bildirdi.Aksu, 2 gün önce toplu görüşmeler dolayısıyla oluşturulan komisyonun Maliye Bakanlığında toplantı yaptığını, ancak sonuç alınamadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Çünkü Maliye Bakanlığı, Kamu İşveren Kurulu bu konuda somut bir öneri vermedi. 360 YTL'nin Kamu Personel Rejimi ile birlikte verilebileceğine dair sözler söylendi. Kamu Personel Rejimi, 2 yıldır hazırlanmaktadır. Hala özellikle mali tabloda, derecelendirmede ve hizmet puanının veya taban aylığın belirlenmesinde kurumlar arası mutabakat yokken bu konuda memur sendikalarının tekliflerini hemen, 2 gün içinde vermesini beklemek yanlış olur.''
Bugünkü toplantıda olumlu gelişmeler olmasını umduklarını bildiren Aksu, ''Bugün itibariyle Hükümet'ten, Kamu İşveren Kurulundan net bir rakam bekliyoruz'' dedi.
Aksu, bazı basın-yayın organlarında, ''Memur-Sen'in, polislere seyyanen zam verilmesine karşı çıktığına'' yönelik haberlerin yer aldığını anlatarak, ''Ne benim ne de herhangi bir arkadaşımın ağzından böyle bir şey çıkmamıştır. Bu, diğer konfederasyondaki bir arkadaşımızın ağzından çıkmıştır. O da nereye zam verilirse verilsin, masadan geçerek verilmesini teklif etmiştir'' diye konuştu.
BAĞIMSIZ BÜRO ÇALIŞANLARI SENDİKASI'NDAN TEPKİ
Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası (BÇS) Genel Başkanı Ayhan Çivi, memurların toplu görüşmesiyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, ''Başbakanlık merkez, Devlet Personel Başkanlığı, DPT, TÜİK ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığında çalışan personele derecelerine göre 85-150 YTL arasında fazla çalışma ücreti ödendiğini, bu nedenle 89 YTL tutarındaki denge tazminatından mahrum bırakılmalarının yasaya aykırı olduğunu'' savundu.
BÇS'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Çivi, mektubunda, ''denge tazminatı ödenmesine ilişkin yasa kapsamına alınmayan Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarda görev yapan personelin ikinci bir dengesizliğe maruz kalacağını'' ifade etti.
Çivi, mektubunda, ''Başbakanlık merkez, Devlet Personel Başkanlığı, DPT, TÜİK ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığında çalışan personele derecelerine göre 85-150 YTL arasında fazla çalışma ücreti ödendiğini, bu nedenle 89 YTL tutarındaki denge tazminatından mahrum bırakılmalarının yasaya aykırı olduğunu'' savundu.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Teşkilat Sekreteri Lokman Erdoğan ise yaptığı yazılı açıklamada, toplu görüşmelerde, ''yetkili sendikaların, özellikle de tüm eğitim çalışanları adına toplu görüşmelere katılan Türk Eğitim Sen'in görüşmelerdeki tutumunu hayretler içerisinde izlediklerini'' belirtti.
Erdoğan, ''Sayın Bakan'ın yanında, 'amirlerine saygılı bir memur' görüntüsüyle ya da 'cam kırmış bir çocuk' edasıyla durmayı sendikacılık sanmaktadırlar. Bu görüntü ve strateji ile kamu çalışanlarının hak ve kazanımlarını korumak, geliştirmek mümkün olmayacaktır'' dedi.
(AA)
Yayın tarihi: 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/29//haber,7F173B3DB53B432AA71A87AACF03F992.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.