Yeni hükümetin öncelikli konuları arasında yer alan ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın referanduma götürmeyi istediği sivil anayasanın ayrıntıları ortaya çıkıyor. Taslaktaki en önemli düzenlemelerden biri Yükseköğretim Kurumu'nda (YÖK) yapılıyor. Yıllardır tartışılan YÖK, yeni anayasa ile birlikte kaldırılacak. YÖK'ün yerine Üniversitelerarası Koordinasyon Kurulu (ÜKK) kurulacak. Bu kurul üniversiteler arasında program ve plan çalışması yapacak. Rektörleri üniversiteler seçerken, üniversite özerk hale gelecek. Öğretim üyelerinin disiplin işlemlerinde üniversiteler yetkili olacak.
Geçtiğimiz hafta, köşemde
"MEB'
in ÖSS sisteminde yapmayı düşündüğü yeniliklerden" bahsettim. Aynı yazıda ÖSYM'nin de bu konuyla ilgili görüşlerini yansıttım. Bugün de YÖK'ün düşündüğü
"üniversiteye giriş sistemine" yer vereceğim.
Düşünülen sınav sisteminde, üniversiteye giriş sürecinin ön koşulu, öğrencilerin
"Ortaöğretimi bitirme sınavına" girmesine bağlanıyor. Bu sınavın ardından şartlara uyan adaylar sınavsız geçişle 2 yıllık meslek yüksekokullarına yerleştirilebilecek. Yine bu sınavın ardından üniversitelerin ilgili bölümlerine de özel yetenek sınavıyla girilebilecek. Üniversitelerin 2 yıllık önlisans programları ile bazı lisans programları için adayların Temel Düzey Seçme Sınavı'na (TDSS) girmesi öngörülüyor. Tüm lise türlerinin ortak müfredatına dayalı ve 2006'dan önce uygulanan ÖSS'ye benzeyen bir sıralama sınavı olacak olan TDSS'de baraj puanı uygulanmayacak. Adaylar TDSS puanlarına paralel olarak YÖK tarafından belirlenen 2 yıllık meslek yüksekokullarına veya bazı 4 yıllık lisans programlarına başvuracak.
Üniversitelerin
"iyi derecede temel donanımı" öngören bölümlerinde eğitim almak isteyen adaylar ise Ders Düzeyi Seçme Sınavı'na (DDSS) girmek zorunda.
"Sıralama niteliğinde, ileri düzeyde" bir sınav olarak tanımlanan DDSS, haziranın ikinci yarısında, dört aşamada gerçekleştirilebilecek. Aşamalar
"Türkçe, sosyal, fen, matematik ve yabancı dil" ile ilgili ders düzeylerindeki sınavlar olacak. Yerleştirmede, puan türü başarısı yerine ilgili programın Türkçe, sosyal, matematik, fen ya da yabancı dil ağırlıklı olmasına bakılarak belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak.
Tıp fakülteleri: Matematik, biyoloji, kimya, Türkçe; Mühendislik fakülteleri: Matematik, fizik, Türkçe; İşletme fakülteleri: Türkçe, matematik; İletişim fakülteleri: Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe gibi derslerin başarılarına göre öğrenci alabilecek. Adaylar 4 aşamalı DDSS'
nin tüm aşamalarına ya da bir sınav aşamasındaki tüm derslerin sınavına girmek durumunda kalmayacak. YÖK'ün süresinin bu yeni sistemi hayata geçirmeye yetip yetmeyeceğini bilemem. Böyle önemli bir konuyu MEB ile paylaşması gerekiyor. Oturup doğruyu, yanlışı tartışmalı bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmalılar. ÖSYM yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre 2008 ÖSS, 2007 ÖSS'nin bir benzeri olacak. Zaten herhangi bir değişiklik olursa en erken 2009'da uygulanabilir. Bu yıl sınava gireceklerin çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor. 2008 ÖSS'de kafanızı karıştıracak herhangi bir değişiklik yok.
Bugünkü Tüm Yazıları
YÖK'ten, üniversiteye girişte yeni sistem
Yayın tarihi: 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/29//gursoy.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.