Türkiye son dalgadan yine en çok etkilenen ülkeler arasında. Borsa son 1 ayda yüzde 15 değer kaybetti. Dolar kurunun artışı yüzde 8'i buldu. Yabancıların ise Türkiye'deki portföylerini 4-5 milyar dolar azalttıkları tahmin ediliyor. Fortis Bank ekonomistlerinin BDDK verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 23 Temmuz-20 Ağustos arasında yabancıların bono portföyü 3 milyar dolar, hisse senedi portföyü de 0.7 milyar dolar azalmış. Yabancıların Türkiye'de 4 milyar doların üzerinde de YTL mevduatları vardı.
Aynı dönemde yerlilerin döviz tevdiat hesaplarında 7 milyar dolarlık azalma meydana geldi. Yani yabancı alımları yine yerlilerin satışları ile karşılandı ve kurun sıçraması töprülendi. Dün Sabah Ekonomi'de
Rahim Ak bunu haberleştirdi. Yerlilerin asıl satışı dolar kurunun 1.42'ye çıktığı 16 Ağustos'un sonrası gününde olmuş. Bir yerde kurun yükselişini fırsat bilerek yerlilerin satışlarını artırması sonraki günü artışın önüne set çekmiş. Yerlilerin böyle bir dalgalanmaya karşı dövize yatırım yapmaları şimdi kendileri için de ekonomi için de belirleyici olmaya aday. Beceri ve şans ise döviz hesaplarının hangi düzeyden bozdurulacağında. Yerlilerin olduğu kadar yabancıların da kazancını bu belirleyecek.
- Yeni bakanların önemi- Türkiye genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin etkisiyle küresel dalgalanmaya doğrudan müdahale etmedi. Ama bu hafta seçim sürecinin sonlandırılacağı hafta. Üçüncü turun yarın yapılmasıyla cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor. Ardından yeni hükümet de bu hafta kurulabilecek. Yeni icraat dönemi böylece başlayacak. Özelinde Türkiye piyasalarını ilgilendirecek konu ise ekonomiyle igili bakanlıklara kimin geleceği.
Bu bakanların reformist olup olmayacağı özellikle sermaye piyasası açısından belirleyici.
Bugünkü Tüm Yazıları
Beceri ve kazanç dövizi hangi düzeyden sattığında
Yayın tarihi: 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/27//yildirim.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.