Kuraklık arıcılara yaradı
Gümüşhane'deki arı üreticileri, sıcak nedeniyle bal salgılayan çiçeklerin nektarının bol olmasına bağlı, kurak geçen yaz ayında rekor üretim hedefliyor.
Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, bal üretiminde 10 yıl aradan sonra rekor kıracaklarını söyledi.
Alkan, yaptığı açıklamada, Gümüşhane'de birliklerine kayıtlı 148 üretici olduğunu belirterek, ''Bu üreticilerimizin verdikleri rakamlar ve kaydı bulunmayan üreticilerimizle birlikte yaklaşık 44 bin bal arısı kolonisine sahibiz'' dedi.
Geçen yıl bir arı kolonisinden ortalama 13 kilogram bal üretildiğini ifade eden Alkan, ''Bu rakamla ancak kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk'' diye konuştu.
Küresel değişim ve ısınmanın Gümüşhane'deki sıcaklık değerlerini artırdığını, yaşanan kuraklığın bu sezon bal üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü dile getiren Alkan, şöyle devam etti:
''Yaz mevsiminin sıcak gitmesi, bal salgılayan çiçeklerin nektarının bol olmasına neden oldu. Bu sezon üreticilerimiz kuraklıktan etkilenmedi, aksine kuraklığın üretime katkısı oldu. Bahar aylarında mevsime sağlıklı ve güçlü giren kolonilerde, koloni başına 35-40 kilogram bal üretimi gerçekleşecek. Bu, son 10 yılın rakamlarına bakıldığında rekor üretimdir.''
Yaptıkları incelemelerin, sezon sonunda 35-40 kilogramlık rakama ulaşacaklarını gösterdiğini, bunun da yıllık ortalama bin 500 ton bal üretimi anlamına geldiğini kaydeden Alkan, ''Piyasaya süreceğimiz balı kilo başına 25-30 YTL arasında değişen fiyatlarla satacağız. Satışlardan da 37 milyon 500 bin YTL'lik bir katma değer bekliyoruz'' dedi.
''SAHTE BAL ÜRETİCİLERİ BİZLERİ ENGELLİYOR''
Alkan, ballarını pazarlamada bazı sıkıntılar çektiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Şekerden bal üreten üreticiler çeşitli sıkıntılara neden oluyor. Biz kendi balımızı satarken güçlükle karşılaşmıyoruz. Her koloni sahibinin şehir içi ve dışından belirli müşterileri var. Ancak, şekerden bal üreten sahte bal üreticileri bizlere engel oluyor.''
Doğu Karadeniz'in flora açısından zengin olduğunu, bu zenginlikte Gümüşhane'nin payının da büyük olduğunu ifade eden Alkan, ''Yöremizde yetişen 3-4 tür kekik otu, geven ve üçgül çiçekleri, balımıza ayrı bir koku ve tat vermektedir'' diye konuştu.
Alkan, Gümüşhane balının kalitesinin tescillenmesi anlamında bala 'Gümüşbirlik Balı' olarak patent almak için çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
AA
Yayın tarihi: 21 Ağustos 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/21//haber,5E4CF85BC6F649FB81334814D54FA3AE.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.