Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu yeni dönemde atılım için yeni hükümetten yeni bir çıpa istiyor. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun SABAH Gazetesi'ni ziyaretinde yaptığımız sohbetin geniş özeti dünkü ekonomi sayfasında yayımlandı. Hisarcıklıoğlu
"AB çıpası zayıflıyor. IMF çıpası ise 2008'de anlaşma sona ereceği için eskisi kadar kuvvetli değil. Hızla yeni çıpa inşası gerekiyor. Yeni bir yerel çıpa üzerinde çalışılmalı" dedi.
Mesajın temelinde sadece dört cümle var. Ama bu dört cümle çok şey anlatıyor.
-
AB'den umut yok- Birincisi, AB çıpası yakın zamanda artık eski gücüne kavuşamayacak. Kavuşabilecek olsaydı Hisarcıklıoğlu
"Bu çıpayı güçlendirelim" derdi. Türkiye'nin AB ile müzakereleri hızlandırma açısından yapacakları çok sınırlı. Avrupa'daki siyasi atmosferin veya hükümetlerin Türkiye'ye bakış açılarının değişmesini beklemekten öte yapılacak çok fazla bir şey yok. Müzakerelerin 8 başlıkta dondurulması ve diğer başlıklarda yavaşlatılması karşısında AB çıpası da eski gücünü yitirmiş durumda.
-
Türkiye'nin programı- İkincisi, IMF çıpasının zayıflaması ki, standby anlaşması mayıs 2008'de son bulacak. Türkiye 1999'dan başlayarak sürekli standby programlarıyla ekonomisini götürdü. Küresel ekonomi ve piyasalardaki pozitif konjonktürün olumlu katkısına karşılık hala çözülememiş makro ekonomik sorunlarımız var.
Yüksek cari açık ve istihdamda istenen artışın sağlanamaması bunlar arasında. IMF'nin fonlarına ihtiyaç duyulmaması yanında kalkınmanın hızlandırılması ve ülkenin kendi ihtiyaçlarına daha uygun bir yol haritası için, Türkiye kendi programını pekala hazırlayabilir.
-
Yatırımsızlığın nedeni- Kendi programını hazırlaması demek ortaya yeni bir hikaye koymak demek. Ekonomiyi çekip çevirecek ve yönlendirecek, başarıya götürecek bir hikaye. Ya da buna öncelikler listesi diyerek programa indirgemek de mümkün. Rifat Hisarcıklıoğlu ister yerli isterse de yabancı olsun neden sıfırdan yatırım yapılmadığını bu hikaye yokluğuna bağlıyor.
-
İcraat yılı 2008- Konuştuklarımızdan,
"Ekonomi, sanayi, tarım, turizm stratejisini belirleyelim. Nereye nasıl gideceğimiz belli olsun. Siyasi istikrarın da etkisiyle yeni yatırım dönemi başlar. Yerli müteşebbisler koşmaya hazır" sonucunu çıkarıyorum.
Bunun için de hükümetin sadece bir yılı var. Çünkü seçimler sonrasında ilk iş cumhurbaşkanının seçilmesi, hükümetin kurulması ve ardından bütçe görüşmeleri derken bu yıl geçecek. Net icraat yapacak 2008 yılı kalıyor geriye. 2009'da da yerel seçimler gündeme gelecek. Daha sonrasını ise Allah bilir. Dolayısıyla yeni hükümet ne yapacaksa 2008'de yapacak.
-
Öncelik nerede?- TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu'na göre, ekonomiye strateji çizmeden önce acilen sosyal güvenlik reformunun yeniden yapılması gereği ortada duruyor. Çünkü milli gelirin yüzde 5'i düzeyinde bir açığa yol açıyor. Bu açıkla artık hiç bir yere varılamaz. Yeni bir program yapılsa da etkili sonuç alınamaz. Anayasa Mahkemesi de bu reformu
"ayrıcalıklı bir kesim" olduğunu kabul ederek bozdu. Dolayısıyla doğru dürüst bir sosyal güvenlik reformu için de Anayasa değişikliği şart oldu.
-
Siyasi sonucu da olur- Buradan da 2008 icraat sıralamasını çıkartıyor Hisarcıklıoğlu.
Eğer Anayasa değişikliği yapılır, sosyal güvenlik reformu gerçekleştirilir, ortaya Türkiye'yi başarıya taşıyacak yeni bir hikaye veya program da konulursa, bu sadece başarılı ekonomik sonuçlar vermekle kalmaz beraberinde yeni bir siyasi başarıyı da getirebilir.
- Sonuç- "İyi işler yalnızca planlanırsa olur, kötü şeyler kendiliğinden olur." Philip Crosby
Yayın tarihi: 7 Ağustos 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/07//yildirim.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.