Haftanın son günü açıklanan enflasyon verileri şaşırtacak kadar iyi çıktı. Aylık eksi 0.73 tüketici enflasyonu bitişikteki tabloda görüldüğü gibi temmuz ayında yatırım araçlarının getirisini yükseltti. Ama biliyoruz ki, Türkiye piyasaları bu veriden ziyade ABD ve küresel piyasaların seyrine uyacak.
-
Kritik hafta- Küresel piyasaların nasıl seyredeceği açısından yeni bir kritik haftaya adım atıyoruz. Geçen haftaki seyir aslında kısa vadeli olarak piyasaların nasıl gideceği konusunda aşağı yukarı bir fikir verdi ama orta ve uzun vadeli konjonktür açısından yeterince bilgi vermedi.
-
Kısa vadede durum- Hemen belirtelim ki, kısa vadede iyileşme beklentisi zor. Çünkü piyasaların hemen toparlanmasına yol açacak haber ve veri akışı ihtimali biraz zayıf. Haber ve veri olsa bile, bu toparlanmanın önü yeni kâr realizasyonlarıyla rahatlıkla kesilebilir. Son düşüşlerden sonra tedirgin olanların satışları buna yeter. Bu açıdan veriler ve haberler kötü gelmezse, piyasalar tedirgin bir bekleyiş içinde haftayı geçirebilirler. Veriler ve haberler iyi gelirse de kâr realizasyonu ile önü kesilebilir.
-
Korku işlemleri- Ancak bu geçiş haftası bir iki fon batışı, yeni bir yatırım bankasının zor duruma düşmesi, kötü emlak piyasası haberleri, kredi piyasasındaki riskten kaçışın zor duruma düşürdüğü yeni şirket haberleri ile rahatlıkla çöküş haftasına da dönüşebilir. Çünkü piyasaların gözü kulağı bu tür haber ve gelişmelerde.
Son iki haftadır ortaya çıkan volatilitede de, bu enformasyona ve hassasiyete dayalı
"korku işlemleri" çok etkili rol oynuyor. Yine bu tür haberlere bağlı olarak çok oynak bir hafta yaşayabiliriz.
-
Orta ve uzun vadede durum- Birkaç hafta sonrasını yani orta ve uzun vadeyi ise kısa vadede yaşanacaklar belirleyecek. Açıkçası kısa vadede açıklanacak
ekonomik veriler yanında asıl da kredi piyasasındaki sorunlar nedeniyle bu sorunun büyümesine paralel olarak yeni fon ve banka batışlarının olup olmayacağı belirleyici olacak. Nitekim geçen hafta hem fon batış haberi vardı hem de haftanın son günü ABD'de kapanışa yakın yine mortgage kredileri nedeniyle en büyük yatırım bankalarından
Bear Stearns'dan gelen negatif açıklamalar vardı. Tabii ABD istihdam piyasasındaki zayıf veri açıklaması da son gün piyasaların kötüleşmesinde etkili oldu. İlk fon batışında da, son açıklamada da ABD hisse senedi piyasası yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Lider piyasada bu tür kayıplar alışılmadık ve ciddi kayıplar.
ABD piyasasının geçen haftayı böyle atmosferde kapatması hafta başında Asya'dan başlayarak dünya piyasalarını geçen haftaki etkiye benzer şekilde etkilemesinden korkuluyor.
Bugünkü Tüm Yazıları
Piyasalarda iyileşme sonranın işi kötüleşme haber ve veriye bağlı
Yayın tarihi: 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/06//haber,86BCC1A2DAB34130B65B759666702740.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.